2012. november 12., hétfő

Ha van egy béna farmerszoknyánk...

...nincs minden veszve. Viszonylag könnyedén elkészülhet ebből:
Ez:
Vitathatatlanul ronda az eredeti szoknya, amolyan tehénre gatyó típusú. Sosem értettem, ki gyárt ilyet kinek... De most eljött az ő ideje, mert nagyon egyszerűen és viszonylag gyorsan átalakul.
Van rajta két zseb, pont rossz helyen, mivel farmer, még csak le sem lehet szedni róla, mert a helye meglátszik. Ki kell hát vágni onnan!
Eléggé adott tehát, hogy hol vágjuk el a szoknyát. Először a zseb fölött:
Ha így még nem eléggé hosszú, a zseb alatti részből tetszőleges hosszúságot hozzávarrunk a szoknyánkhoz:
A szoknya aljából dolgozunk tovább. 10 cm-es részt levágunk:
És hogy legyen egy kis extra bősége ennek a résznek, a zsebek felső szegélyétől mérve 10 cm-t onnan is levágunk. A zsebek szegélye és az alja ugyan olyan felhajtással készült, így legalább 20 cm-t bővül a fodor.
Összevarrjuk a részeket, levasaljuk, majd beráncoljuk. Ehhez nem lesz jó a szokásos cérna, valami erősebb dolog kell, hogy a farmert beráncoljuk. Farmer-, vagy bőrvarró cérna:
Felvarrjuk a szoknyánk aljára a fodrot:
A megmaradt farmer anyagból kivágunk egy 5 cm széles és 90 cm hosszú csíkot. A színén félbe hajtva összevarrjuk, ezt most nem fogjuk kifordítani:
Majd levasaljuk a hurkát (és ha már úgyis bekapcsoltuk a vasalót, a szoknyát is levasalgatjuk. Különös figyelmet szentelve annak a toldó-varratnak, aminek nem nagyon kell látszania...):
Beráncoljuk...
És elkezdjük feltűzni a szoknyára a virágot. Egyszerre csak egy kört tűzzünk fel, majd varrjuk is fel. Utána jöhet a következő réteg feltűzése, felvarrjuk és így haladunk rétegenként.
Végül elkészül a virág, ami kitűnően elvonja a figyelmet arról a toldásról...
És most jön a vicces rész. Itt most elő lehet venni a régóta lenyelt dühöt, indulatot és lehet kérem tombolni- egy csiszoló papírral a kézben. Ha nagyon sok a kiadni valónk, javaslom, hogy finomabb papírral a kézben kezdjük.
Lefektetjük egy alkalmas helyre a szoknyát, mondjuk egy vasalódeszkára dobott pokrócra. Kicsit beráncoljuk itt-ott, majd elkezdjük finoman dörzsölni. Látni fogjuk, milyen erősség kell hozzá, hogy az eredmény kellően látsszon, de az anyag még ne lyukadjon. Hajrá! Ki ne maradjon a virág és a fodor... Óvatosan bánjunk a lyukasztással, ami most pici lyuk, az első mosás után legalább a háromszorosára fog nőni, a farmer már csak ilyen.
Amikor sok-sok szösz múlva elkészülünk...
... szerintem az eredmény nagyon megéri azt a fél órás porszívózást, ami ezek után jön.

2 megjegyzés:

Lexy írta...

Nagyon csini lett!

nijntje írta...

Köszönöm, bár nem a saját kezem munkáját dicséred, azért még nekem is jól esik...:)