2012. november 2., péntek

Blúz Karácsonyra, vagy csak úgy...

Egy kicsit "csillivillibb" anyagból el tudom képzelni ezt a tunikát akár ünnepi alkalmakra is. Mutatós lehet, amellett az elkészítése hihetetlenül egyszerű. Melegben önmagában, hűvösebb, fázósabb napokon akár egy garbóval.
A szabásminta szerkesztése igényel egy laza számolást. A derékrész átmérőjét kell kiszámolni. Na, ki emlékszik még???
Na szóval: mell alatt, ahol a szabásvonal lesz, mérjük meg. Nekem ez 76, tehát ezt osztom 3.14-gyel, azaz pí-vel. Ez 24.8, megvan a derék átmérő, a szoknya rész szerkesztéshez ezt az értéket használom.
Kb. másfél méter anyagra lesz szükségünk. Olyat válasszunk, ami lehetőleg nem nyúlik egy irányba sem.
A szabásminta:
Megtévesztő: itt a hajtott szél a kép felső széle. Tehát a blúz felső része dupla anyagból készül, az alja szimpla.
Ha ruhát szeretnénk, akkor is használható ez a szabásminta, a szoknya részt hosszabbra kell hagyni, több anyag kell, ennyi.
Papírból készítsünk a szoknya részhez szabásmintát: bármilyen felület alkalmas, ahova stabilan le tudunk szúrni egy fix pontot. Egy megfelelő hosszúságú madzag kell még és kész is a derék-ív.
Kiszabjuk a részeket. A szabásminta szerint a blúz eleje 25x33cm-es téglalapokból áll. A háta hossza szintén 33cm, a vállszélesség 25cm, nyakkörre számoljunk kb. 10cm-t, de ha szellősebb dekoltázst szeretnénk, lehet 12cm vagy még több. Ízlés dolga.
A forrás nem sokat tököl a szélek eldolgozásával, én viszont így soha fel nem vennék egy ruhát sem, ezért is írtam, hogy dupla falú lesz a blúz teteje. Most varrjuk össze az eleje részeket a két szélén és a háta oldalát a karoknál, valamint a nyakkört. Varrjuk össze a váll részt: a metódus ugyan az, mint ITT: az eleje téglalapjait kifordítjuk, színükkel kifelé legyenek, majd bedugjuk a háta részbe a nyakkör és az oldalsó varrás közé. (Így most a két anyag színt-színnel szembefordítva találkozik.) Kiigazgatjuk, hogy a szélek passzoljanak, végig varrjuk. Amikor a háta részt kifordítjuk, gyakorlatilag kész a blúz felső része. Összevarrjuk még a szoknya hátulját is. Most vasalunk!
Bejelöljük a szoknyán az eleje közép pontot és a két oldalát, ehhez igazítva feltűzzük a felső részt. A blúz elejét kicsit egymásra csúsztatva tűzzük:
(Ezen a fotón jól látszik, hogy gyakorlatilag mindenféle szél-eldolgozás nélkül készült el ez a blúz. No comment...)
Végigvarrjuk a derékvonalat, majd próbáljuk fel. Nézzük körbe az alját, esetleg kell e igazítani? ha nem, akkor felhajtjuk, vasaljuk és kész.

Nincsenek megjegyzések: