2012. november 1., csütörtök

Látványos füzetborító

Kezdődik a karácsonyi ajándékdömping. Utálom. Szerencsére nyitott a család, lassan kialakul, hogy csak a gyerekeknek hoz az angyalka ajándékot, a felnőtteknek megmarad az együttlét öröme. Így lesz igazán a szereteté az ünnep és lassan kivonul az anyagiasság, minden jónak megrontója.
Azért s.k. megvalósítható ötleteket gyűjtögetek, apró ajándékoknak mindenki örül, pláne, ha szívből jön.
Ilyen ez a füzet borító, amivel klassz naplót varázsolhatunk egy szimpla spirálfüzetből.
Kell hozzá egy A5-ös spirálfüzet, textil a külső és belső részhez, vékony, puha közbélés, szalag könyvjelzőhöz, no meg persze a díszítő elem: egy 3-4 cm széles (a forrás 2,6 cm-t ír, ez a varrásráhagyással legyen legalább 4cm, de inkább szélesebb. A végeredmény legyen arányos, ez a lényeg!), 24 cm hosszú csík a kedvenc anyagdarabkáinkból összeállítva. Legyen hosszabb ez a csík, mint a füzet magassága.
Nyissuk ki, fektessük le a füzetet, mérjük le.
Szorozzuk fel a füzet szélességét 1.75-tel, ez lesz a borító kiszabásához a megfelelő méret. Itt 30.5 cm a füzet szélessége, tehát úgy 53 cm széles, füzet magassága+0,5cm (itt ez 20,3cm) borítót szabunk.
Először a közbélést szabjuk ki, bejelöljük a közepét, majd ugyanezt a méretet kiszabjuk a külső borító anyagból is, alul-felül 1-1,5cm-t ráhagyva:
10cm-re a középvonaltól felhelyezzük a dísszalagot. Ha nincs ragasztós felületünk, akkor gombostűzzük.
A borító külső anyagából vágunk egy 12,7x22,6cm-es szeletet, ezt tűzzük, majd 1cm-es varrásszéllel varrjuk a szalag jobb szélére:
Levasaljuk:
Ugyan így a másik oldalt is felvarrjuk, vasaljuk:
Most minden oldalon túllóg a közbélésen a borító anyaga.
Varrógéptalp szélességben, három párhuzamos varrattal letűzzük a díszcsík mellett. Ezen a ponton bejelöljük a könyvjelzőhelyét is. A középvonaltól 2.5cm-t mérjünk a borító háta felé, ide tűzzük majd a könyvjelzőt.
A borító széleit visszahajtjuk a közbélésre és cikk-cakk öltéssel letűzzük. Behajtjuk a két szélét a füzet méretére. A füzetünk szélessége kiterítve 30,5cm, ráhagyunk 0.75 cm-t, tehát 31,25cm-re kell behajtanunk a két szélét. A középvonaltól lemérünk jobbra is, balra is 15,6cm-t.
Most tűzzük fel a könyvjelzőt is a kijelölt helyre, a hossza másfélszer a könyv magassága.
Belső részhez kiszabunk egy 23x23cm-es anyag darabot, a két szélét eltisztázzuk, majd a középvonalakat egymáshoz passzítva feltűzzük a belső borítót (még mindig ugyan ezen az oldalon dolgozunk):
Alul-felül a közbélés vonalában összevarrjuk a borító széleit, majd eltisztázzuk az anyagszéleket. Kifordítjuk a borítót, majd a széleket is kifordítjuk, kb. ezt kell kapnunk: a belső oldalon a borító széleit eltakarja a könyv széleit befogó zseb. Levasaljuk.
Már csak bele kell bújtatnunk a zsebekbe a füzet borítóját. Kész és igazán szép!
Persze lehet variálni, a lehetőségek végtelenek.

Nincsenek megjegyzések: