2013. május 1., szerda

Még egy utolsó... papucsból saru

(Ígérem, nem lesz több. Annyira tetszik ez a fajta újrahasznosítás, hogy ezeket muszáj volt egy helyre gyűjtenem.)
Ez most egy szokatlan munka lesz. Készül majd egy talp, amibe tetszőlegesen lehet majd befűzgélni a szalago(ka)t, így egy "sok in 1" cipő lesz a végeredmény. Tehát, az inspirációk:
A lényeg, hogy a talpon, vagy a talp szélén létre kell hozni egy huroksort, amibe tetszőlegesen be lehet fűzni a szalagot, de ha egy-egy hurok kimarad, nem zavaró.
Az eszközök:
Olló, szike, ragasztó, alkoholos filc, fogó, cipőfűző/erős madzag, szalag, varratbontó, tű...
Adott tehát a sokat emlegetett gumipapucs:
Szétvagdossuk. Kéjesen, mint mindig...:)
Most jön az alkoholos filc és egy vonalzó. Bejelöljük a lyukak helyeit:
Most jön a cipőfűző, vagy bármilyen erős madzag és a tű. Befűzzük a tűbe a madzagot és a jelölt pontokon leöltünk a talp alja felé. Kb. 1 cm-re a kijövő ponttól visszaöltünk. Használjuk a fogót segítségül az öltésekhez, mert ez nem egyszerű.
Amikor minden ponton megvan az öltés, használhatunk egy hegyesebb árt, egy vastagabb tűt vagy egy varratbontót, amivel rést vájunk a talp alján, ahova a madzag be tud csúszni. Oda eldugjuk a madzagot, hogy járás közben ne kopjon el. Egy csepp ragasztóval rögzítjük a rés széleit.
Amikor elkészültünk, ilyennek kell lennie:
A középső lyukba egy hurkot képzünk. Alulról felöltünk a lyukon keresztül, majd fentről vissza, így felül lesz egy hurok. Alul csomót kötünk rá, kis ráhagyással elvágjuk a madzagot, majd fentről behúzzuk a csomót a lyukba.
Alulról így néz ki:
Miután alul minden kis csomót és madzagot ragasztóval rögzítettünk, ideje a színén befűzni a szalagot. Ez tetszőleges, lehet ferdepánt, műszálas szalag, sál, nyakkendő, akármi. A befűzés módja is tetszőleges.

Nincsenek megjegyzések: