2013. május 3., péntek

Kifordítható nyári kalap

Egyre nagyobb a hőség, egyre jobban tűz a nap. Egyre inkább meggyőződésem, hogy nyárra kell egy kalap. Martha Stewartnál találtam valamit...
Egyelőre egy szabásminta kell, később lehet ezt is variálni.
Haladjunk lépésről lépésre, ahogy a forrás teszi.
  1. Be kell avatni az anyagokat. Ez most tényleg nagyon fontos, mert ha nem tesszük, a fejünkön fog összemenni a kalap...:)
  2. A kinyomtatott, kivágott szabásmintát az anyagon elhelyezzük úgy, hogy a kalap "koronája" nagyrészt ferdén álljon. Így:     howto112-0711mld107293.jpg Ragasztós vászonból is kiszabjuk a darabokat, majd felvasaljuk az anyag visszájára. A másik anyagból is kiszabjuk ugyan így.
  3. A korona és a karima széleit összevarrjuk, levasaljuk mindkét rétegen.
  4. Most összeállítjuk a kalapot. A korona kisebbik ívére feltűzzük a kerek részt, körbevarrjuk, becsipkedjük, hogy kisimuljon a varrás. Utána a koronára felvarrjuk a karimát, majd ezt a varrásszélt is becsipkedjük. Vasalunk.  hats-howto231-0711mld107293.jpg
  5. Ugyan így összevarrjuk a másik réteget is, egy kb. 10 cm-es lyukat hagyva a korona és a karima közötti  varraton. Itt fogjuk kifordítani.  hats-howto309-0711mld107293.jpg
  6. Színt színnel szembe fordítva összevarrjuk a két réteget. A karimát összetűzzük, varrásszél-ráhagyással összevarrjuk, majd becsipkedjük, ezután kifordítjuk.
A kifordítás után eligazítjuk a karimában a varrásszélt, hogy ne legyen hurkás, akár gombostűvel körbe lehet tűzni. Kézzel bevarrjuk a lyukat láthatatlan öltéssel,majd az egész kalapot még egyszer átvasaljuk. Akár körben le lehet tűzni a karimát szép, párhuzamos sorokban.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, egy kérdésem lenne, Te hogyan állítottad össze a karima szabásmintáját? Nekem valahogy sehogyan sem áll össze... :(
Rita

nijntje írta...

Szia!
A majdnem teljes kör lesz a karima. A korona homorú részére a kör alakú tető rész kerül, a domború részt varrjuk fel a karima kisebb ívére. A karimán csak egy varrat van, hátul.
Ha ez nem segítség, akkor konkrétabban tedd fel a kérdést légyszi...:)
Szia!

Névtelen írta...

Úgy értettem a kérdést, hogy a kinyomtatott darabokból nekem nem állt össze a karima. De közben észrevettem az illesztési jeleket így már sikerült! :)
Köszönöm a segítséget!
Rita