2013. május 10., péntek

Férfiingből női tunika-top

Tegnap ígértem, hát itt van:
Nagyon tetszenek az ilyen stílusú ruhák: a szabás több, mint csajos, az anyag viszont határozottan férfias. Persze manapság, amikor a férfiak nem átallanak könnyek nélkül hordanak rózsaszín inget is, nem vagyunk túlzottan behatárolva.
Adott tehát az ing:
Sajnos bontással kell kezdeni, muszáj. Ez a fazon nem tűr meg zsebeket, így azokat le kell fejteni az anyagról. (Csak reménykedhetünk, hogy a zseb helyét nem égetéssel jelölték be, mint az átkosban... Épp ezért érdemes tiszta pamut inget választani ehhez a blúzhoz.)
Most kijelöljük a blúz leendő alapját, avagy kiszabjuk a blúzt. A felső széle legyen 3 cm-rel az egyik gomb felett, ennek később nagy jelentősége lesz:
A méreteinknek feleljen meg a kiszabott téglalap, de ne legyen benne az ujja, a háta váll-része.
Most megvan a két réteg, az eleje és a háta. Ha nem volt szerencsénk, akkor az ing háta-közepén volt egy behajtás, ami extra bőséget volt hivatva adni az ingnek. Akkor ezt a bőséget most (kisimítva az anyagot) le kell vágni:
Következő lépés: rögzítsük az elején a gombolópántot, mostantól ez már nem lesz funkcionális:
Színt-színnel szemben, oldalt összevarrjuk a két réteget, majd eltisztázzuk a széleket:
Alul-felül is eltisztázzuk a széleket:
Itt tartunk most. Én ezen a ponton bevetném a vasalót, de ki hogy...:
A legfelső gomblyukat vesszük kezelésbe. Levágjuk a gombot, kiszedjük a cérnát is.
Most ott van a dupla gombolópánt egy gomblyukkal. Át kell varrni a gomblyukat mindkét rétegre, tehát a gomblyuk teljes hosszában cikk-cakkal átmegyünk a két rétegen, mert ide fogjuk a gumit befűzni:
Visszahajtjuk az alsó és felső szélét és letűzzük:
Egy megfelelő hosszúságú és szélességű gumiszalagot befűzünk a gomblyukon keresztül:
Hogy a gumi ne forogjon el, a gombolópánt mentén egy kis részen rögzíthetjük egy rövid tűzéssel:
Egy (bármilyen, akár kézzel horgolt) madzagot is belefűzhetünk a lyukba, amivel biztonságosabban rögzíthetjük majd használat közben (ugye nem baj, ha nem csúszik le...?) a topot:
Ezen a ponton muszáj egyet próbálni, mert be kell jelölni a lenti gumírozás vonalát. Ez lehet a derékrésznél, fentebb, lentebb...
Egy megfelelő hosszúságú gumit ebben a magasságban beletűzünk, majd végigvarrjuk 3 (párhuzamos) soron. Dolgozhatunk gumis fonallal is, ehhez segítség ITT:
El is készült az újrahasznos top:

Nincsenek megjegyzések: