2013. május 8., szerda

Maxi szoknya variációk

A hosszú szoknya magasít, vékonyít. Ha valaki vékony, bármelyik fazon mehet, de aki kicsit teltebb- ducibb, annak is jól áll egyik vagy másik. A maxi szoknya mindenkinek jól áll! Főleg alkalmi ruhának érdemes számításba venni. Mivel hosszú, gyakorlatilag a földet söpri az alja, egy jó magas sarkú cipővel akkorát lehet csalni... hipp-hopp leugrik pár kiló.:)
Az elkészítése pedig annyira egyszerű, de annyira...
Ismét egy kezdő művét mutatom be az imperfectlypolished.com-ról.
Az anyagszükséglet KISSÉ NYÚLÓS, 150 cm széles anyagból: egyszer a szoknya hossza+ 15 cm. Mindenképpen válasszunk ehhez a szoknyához rugalmasabb, de nem túl vékony anyagot, akkor lesz szép esése és akkor fog tökéletesen állni.
Szükséges még olló, gumiszalag a derékrészbe, varrógép, kréta, gombostű. Ennyi.
Ha megvan még a szoknya szabásminta, akkor azt nyugodtan elő lehet venni. Ha nincs, akkor kell mérni egy derék-, és egy csípőbőséget.
Kiterítjük az anyagot. Kétféleképpen lehet: egyszerűen félbehajtva, vagy a kiterített anyag két szélét középre behajtva. (Én az utóbbit szoktam választani, mert akkor a szoknya oldalai szimmetrikusak lesznek.) Itt simán félbehajtva van kiterítve az anyag.
Ilyenkor egy hosszú vonalzóval és krétával érdemes az anyag közepét végig, teljes hosszában megjelölni.
Ha megvan a szabásminta, csak a középvonalhoz kell passzítani, a szűkítőket összezárva körberajzolni jobbról, majd balról. Ha nincs szabásminta, akkor az anyag tetejéhez felmérjük a derékbőség negyedét, a csípő mélységéhez a csípőbőség negyedét, jobbról is, balról is. Összekötjük egy kissé íves vonallal a két jelölést, majd vonalzóval meghosszabbítjuk:
A tűzés mentén rugalmas varrattal végigvarrjuk a két oldalt, majd a felesleget levágjuk. Ez az anyag nem fog foszlani, a tisztázással sem kell szöszölni, ellenben egy vasalást megérdemel a varrat...
A derékrészt kerekre vágjuk, majd ehhez mérjük a szoknya hosszát. duplán felhajtjuk az alját, letűzzük:
Most jön a derékrész. Egy hosszú szalagot vágunk a szabásnál az anyagból leesett részből. A hosszúsága: derékbőség+ varrásszél:
A két végét összevarrjuk, így kapunk egy teljes kört. A gumipántot is összevarrjuk, kicsit szorosabbra, mint a derekunk. Félbehajtjuk a pántot, benne a gumival, így tűzzük fel a szoknya derekára:
Rugalmas öltéssel, akár cikk-cakkal felvarrjuk a pántot:
Már csak egy utolsó vasalás és kész is a szoknya:
Persze ezt lehet variálni. Az a legjobb, ha készül egy szabásminta, amit kedvünkre lehet vagdosni, így csuda dolgok születhetnek:
De lehet optikailag nyújtani az alakot úgy is, ha a hangsúlyt lefelé visszük:
Itt egyszerűen az alját felhajtás helyett egy dupla fodorral kell eldolgozni. Nagyon egyszerű, szép, kicsit széttartja a szoknya alját, így popsi tájékon kevesebbnek tűnik, ami van:)

2 megjegyzés:

Mignon írta...

Az utolsó nagyon bejövős :)

nijntje írta...

Régesrégesrég volt egy olyan barna szoknyám, mint a fenti, azt is imádtam, de a fodroska nálam is favorit, erősen gondolkodom egy ilyenen...:)