2013. május 20., hétfő

Táska utólagos cipzározása

Adott egy táska, aminek nincs lehetősége bezáródni. Manapság ez nagy könnyelműség.
Erre kerestem hát megoldást, találtam is az Emmaline blogon. (Hasznos kis blog, találtam már itt táska pántot, ami egyszer nem kicsit könnyítette meg a dolgomat... de még ezernyi érdekesség lelhető ezen a blogon, mármint annak, aki táskakészítésre adja a fejét.)
Ha cipzárt szeretnénk a táskába tenni, az egy új béléssel kezdődik. Sajnos ez van, ki kell szedni a bélést. A jó hír, hogy ez alapján ki tudunk szabni egy újat...
Tehát, adott a régi bélés, amit ketté vágunk azon a vonalon, ahova majd a cipzár kerül. Így szabjuk ki az új bélést:
 Kell majd egy hosszú cipzár, ami a táska nyílásánál legalább 5 cm-rel hosszabb. Ha túl hosszú, legfeljebb levágjuk...
A táska anyagából kiszabunk 4 egyforma, a táska nyílásával megegyező hosszúságú csíkot. Az csíkokból kettőnek a fonák oldalára felvasalunk egy-egy közbélést, majd a cipzárt feltűzzük egy bélelt és egy béleletlen csík közé.  
Összevarrjuk a rétegeket úgy, hogy a cipzár nyitott végénél a rövidebb oldalt is összevarrjuk. (A derékszög legyen pontosan 90 fok!) A cipzár túlsó végén viszont 1 cm-t kihagyunk:
Most levágjuk a varrásszéleket és a felesleges részt a cipzár nyitott végéből, a zárt résznél pedig visszahajtjuk a varrásszélt:
A színére fordítjuk az anyagokat, letűzzük, így a cipzár rész egyik oldala készen van:
Most a kész oldal nyíló végét visszahajtva megtűzzük, hogy ne zavarjon a további munkában, majd a másik oldalt ugyan így elkészítjük:
A cipzár végére is készítünk egy kis fülecskét:
Elkészült a cipzáros pánt, amit a bélésbe kell rögzíteni. A bélés kettévágott felső részéhez tűzzük a cipzáros pánt egyik szélét. Arra figyeljünk, hogy merről fog nyílni a táska! Én itt szoktam elpancserkedni a dolgokat...
A zárható bélés elkészült, már csak be kell varrni a táskába. (Ami nem kis munka, megjegyzem...)

1 megjegyzés:

jilonia írta...

Mióta keresem, hogy hogy is csináljam ezt a legjobban! :) Köszönöm! :)