2013. május 29., szerda

Balerína top

... és akkor ott folytatnám, ahol tegnap abbahagytam, Rhonda Buss-nál.
Itt van ez a darab, ami megint csak egy szerencsétlen anyagválasztás miatt gyakorlatilag nem mutat semmit. De a szabása annyira rafkós, hogy muszáj kicsit kivesézni.
Hát ez az anyag... Bóóórzasztó!
(Ez a szabás persze csak olyan anyagból kivitelezhető, ami két oldalas, mellesleg mindkét oldala egyforma. Nem könnyű ilyet találni...)  A top viszont- a rossz minőségű fotók ellenére- szerintem nagyon ott van:
Egyszerű rövid ujjú top, az eleje mélyen "leejtve".
A szabása rém egyszerű, de zseniális.
Először a hátát szabjuk ki. Kelleni fog hozzá a csípőbőség, megfelezve. Ez lesz a blúz bősége, tehát egy téglalapot szerkesztünk a blúz hosszával (itt 70 cm) és a csípőbőség felével. Az ujjakat "hozzárakjuk, tetszőleges hosszal-bőséggel. Itt 20 cm hosszú és ugyanilyen bő ujj készül:
Most jön az eleje. A hátát vesszük alapul, mert az már ugye készen van.
Átmásoljuk egy szélesebb papírra úgy, hogy a blúz egyik ujját gondolatban levágva rajzoljuk meg. Utána a felső részt lefordítva, az ujját ismét lehagyva átrajzoljuk a másik oldalt is. Konkrétan így:
Már csak a varrás jön. A hátán kijelöljük a nyak nyílását: középről kimérünk mindkét oldalra 10-10 cm-t. A fennmaradó részhez illesztjük az eleje válla-ujja részt és összevarrjuk, majd az elejét "átfordítva" a másik válla-ujja részt is összevarrjuk.
Kicsit szemléletesebben:
Így alakul ki ez az ejtett, kicsit megtekert vonal. Az oldalakat is összevarrjuk, a háta diktálja, mettől-meddig, csak arra kell ügyelnünk, hogy egyik részét se nyújtsuk meg.
Már csak a széleket kell valahogy eldolgozni, de ha olyan az anyag, akkor talán még ezt is kihagyhatjuk, vagy egy apró cikk-cakkal helyettesíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: