2013. május 22., szerda

Alkalmi (tüll)szoknya készítése

Avagy felnőtt tütü. Nem igaz, hogy csak gyerekeknek való. Jó alak kell hozzá, az tagadhatatlan, de akinek az megvan, hát szerintem bátran viselje!
Ismét a Delusions of Grandeur blogról hoztam valamit, szerintem lesz még erre példa...
Egyszerűnek látszik, nem is túl bonyolult. Ennek a szoknyának a tüll része 6 rétegűl, 4 krémszínű és két kávébarna színű rétegből áll. Van az egész alatt egy bélésselyem körszoknya.

Először a tüll részeket szabjuk ki. 2,5 méteres darabot vágunk a tüllből, de vásárolhatjuk így a boltban: 2,5 méteres darabokat vágatunk, kettőt a krémszínűből, egyet a kávébarnából. Otthon már csak a hajtás mentén végig kell vágnunk. Ha nem szeretnénk 70-75 cm hosszú szoknyát, akkor kicsit a hajtás mellett vágjuk. A lényeg: a külső réteg lesz a szoknya hossza, minden egyes réteg, ami a lábunkhoz közelebb esik, másfél centivel legyen rövidebb.
Ezzel meg is vagyunk a szabással.

Behajtogatjuk a tüllt, minden réteget ugyan így:
Végigvarrjuk a hajtásokat:
A varrat felett ismét végigvarrjuk az anyagot, majd beráncoljuk. A kész hossza legyen pár centivel nagyobb, mint a derékbőség, mert a végén kelleni fog egy kis extra az összecsatoláshoz.
Most összerakjuk a rétegeket, sorban a legrövidebbtől a leghosszabbig. Felvarrunk a derék részhez egy 3-4 cm széles, a derékbőségnél hosszabb (10 cm-t ráhagyva) pántot:
Most elkészítjük a bélésből a körszoknyát. Ennek a szabás-varrásáról jó kis videók vannak a youtube-on:


Hogy innentől hogy is készült, nem nagyon értem az eredeti leírásból, inkább csak tippelgetek, ill. azon agyalok, én hogy készíteném (ha majd vékony leszek, mint a ceruza...).
A körszoknya derékvonalára felvarrok egy pántot, szintén 5 cm széleset. Belevarrom a cipzárt a hátuljába.
Elkészült a bélés és a tüll rész is:
Összerakjuk a két szoknyát. Kiszabunk egy 8 cm széles szatén pántot, aminek a hossza megegyezik a tüllszoknya derékrészének a hosszával. A széleit bevasaljuk, félbe hajtjuk, így tűzzük fel a tüllszoknya derekára. Ezzel eltakarjuk a derékrészt.
A bélést beillesztjük az elkészült tüll rétegbe.
A tüll szoknyához úgy tűzzük hozzá a bélést, hogy a legrövidebb tüll réteg mellé kerüljön. Visszahajtjuk a derékpánt szélét, majd 1 cm-re a szatén övpánt szélétől beletűzzük és varrógéppel végigvarrjuk a szatén pánt felől.
A cipzártól 1-2 cm-re megállunk:
Itt látszik, miért is kellett kicsivel nagyobbra hagyni a tüll részt, mint a derékbőség.
Visszahajtjuk a szaténszalag végét és felvarrunk rá egy kampót:
A kampóhoz a hurkot a másik oldalra felvarrjuk úgy, hogy a szatén övrész ne lógjon, pont a béléshez passzoljon:
Hát, ennyi.
Nem mondom, hogy ennél szebb munkát életemben nem láttam, de az eredmény egészen profinak tűnik, hát nem?...
...és hát végső soron ez a lényeg.

8 megjegyzés:

Wildrose írta...

Nagyon szép szoknya lett! Most már csak egy kérdésem van: hol tudok ilyen nagyságú tüll anyagot beszerezni? :)

nijntje írta...

A tüllt emlékeim szerint 1,40-1,50 méteres szélességben árulják. Benne van a szövegben a "szabás" résznél:
2,5 méteres darabot vágunk a tüllből, de vásárolhatjuk így a boltban: 2,5 méteres darabokat vágatunk, kettőt a krémszínűből, egyet a kávébarnából. Otthon már csak a hajtás mentén végig kell vágnunk. Ha nem szeretnénk 70-75 cm hosszú szoknyát, akkor kicsit a hajtás mellett vágjuk. A lényeg: a külső réteg lesz a szoknya hossza, minden egyes réteg, ami a lábunkhoz közelebb esik, másfél centivel legyen rövidebb.
Tehát 5 méter kell a krémszínűből, 2,5 méter kell a barnából. Otthon először kettévágod a világos anyagot, így lesz 2 db 2,5 méteres anyagod. Majd hosszában is kettévágod az anyagokat, így lesz összesen 6 réteg.
Már csak a hosszakat kell méretre igazítani. Tudtam segíteni?:)
Szia!

Riccah írta...

Ilyen szépen tüllből ritkán látok, olyan finom és egyszerű, de maga a megtestesült nőiesség! *-* Imádom!

nijntje írta...

Igen, általában azt a fajta tüllt lehet kapni, ami inkább hasonlít a szúnyoghálóra, olyan merev. Abból a gyerekeknek jó balerinaszoknyát készíteni.:)

mbogi írta...

Tüllt hogyan kell beavatni? Gépben mosva (30 ˙C-on), vagy hideg vízben öblítsem ki kézzel?

nijntje írta...

Én a tüllt nem avatnám be. Elveszíti a tartását a mosószer és öblítő hatására. Ha nagyon muszáj kimosni, valami hideg vizes mosást tudok elképzelni, pl. sportruházat-mosó szerrel, ahhoz nem kell öblítő. De nem tartom kizártnak, hogy akkor is megpuhul, összegyűrődik.

Andi írta...

Lehet ilyet rendelni is? :)

nijntje írta...

Ááááá.... :)))))
Szerintem egy varrónő kifejezetten örülne egy ilyen feladatnak. Keress egyet. ;)