2013. április 29., hétfő

Papucsból szandál

Nem vagyok nagyon odáig ezekért a gyékény-utánzatú talpakért, de így kifejezetten jól néz ki, tagadhatatlan. Ráadásul ez is filléresnek mondható beruházás, egy ilyen szandál pedig nem terem minden üzletben...
A flipflop papucson kívül kelleni fog még pár dolog:
Először megszabadulunk a papucs pántjaitól. Mivel alul nem tudjuk kiszedni a csonkokat, lényeges, hogy szépen vágjuk le.
Most van egy pár talpunk. Vágjunk papírból két csíkot a keresztpántoknak, modellezés következik. Vékonyabb csíkokból a szandál boka felőli pántjait is lemodellezzük, celluxszal felragasztjuk a helyére őket:
Nincs semmi kőbe vésve, lehet alkotni. Íme egy kis segítség, hogyan:
Ha kész a modell, egy alkoholos filccel berajzoljuk a talp vonalát, kiterítjük és feliratozzuk az egyes elemeket:
Most jön a szabás. Bőrből kivágjuk az egyes elemeket. Ollóval nem érdemes elkezdeni, élesebb szerszám kell, amivel egy vágással ki lehet szabni a teljes csíkot. Szike és fémvonalzó kell ide!
Ha nem lenne elég hosszú a bokapánthoz a bőrdarab, pár öltéssel összevarrjuk két pánt végeit.
Most jön a talp bevágása. Ha ilyen fonott talpú papucsot vettünk kezelésbe, akkor a szegély alatt közvetlenül, kb. 2 cm mélyen kell bevágni. Ha sima gumipapucsot alakítunk át, akkor a talp közepénél vágjuk be, legalábbis törekedjünk rá...
A ragasztózáshoz használhatunk egy éttermi vagy műanyag kést. Minél több ragacsot be kell juttatni a lyukakba:
A bőrpántok hosszát levágjuk, hogy a jelölésen felül csak 2 cm maradjon, ezt a részt kell majd betuszkolni a talpba. Valamilyen eszközzel, pl. jégkrém pálcikával segítünk a pántoknak a helyükre kerülni:
Egy teljes éjszaka kell majd a száradáshoz.
Majdnem kész a szandi, már csak néhány dolog...
A bokapánthoz visszahajtjuk a függőleges szárakat, egy csepp ragasztóval és pár öltéssel rögzítjük:
A csathoz egy aprócska lyukat ütünk a bőrpántba, majd ezen keresztül rögzítjük (ragasztóval és pár öltéssel):
A hosszabbik pánton is ütünk néhány lyukat. Hagyjuk a ragasztót egy teljes éjszakán keresztül száradni, aztán rá is mondhatjuk, hogy kész!

Nincsenek megjegyzések: