2013. április 16., kedd

Dupla szoknya

Megint egy olyan szoknyát találtam a Sewastraightline blogon, ami a "muszájkipróbálni" kategória mintapéldája. Annyira egyszerű, mint a faék, mégis zseniális, kezdők is bátran nekiugorhatnak (aztán persze bele is).
Megvan, mit csinálok ma délután?
Ráadásul kettő az egyben típusú:
Háromféle vékony, puha vászon anyag kell hozzá, cérna, varrógép és olló, szóval hajrá!
Kétféle anyagból, amiből a szoknya lesz, 70-70cm-re lesz szükség, a harmadikból lesz a szoknya derekán a ferdepánt. A méretvétel elég egyszerű, egyelőre a szoknya hosszára lesz szükség a szabáshoz.
Tehát kiszabunk a kétféle anyagból egy-egy 50cm+felhajtás hosszú részt, majd a csípőnket mérjük meg, ez lesz a következő szükséges adat. A csípőbőség lesz a kiszabott anyagok szélessége. Mivel kétféle anyaggal dolgozunk, így a csípőbőség duplázódik a szoknya szélességében, ezért lesz az, hogy a két anyag éppen össze fog találkozni elöl középen és nem fekszik egymásra.
Tehát van két téglalapunk, most jön a harmadik anyagból a ferdepánt. Ha mindez megvan, összeállíthatjuk a szoknyát.
Színt-színnel szemben lefektetjük a szoknya anyagait, majd az egyik szélre felmérjük a derékbőség dupláját, összekötjük egy egyenes vonallal és ferdére vágjuk a szoknya szélét, majd összevarrjuk, az alját felhajtjuk (vagy ferdepánttal elszegjük), kifordítjuk, levasaljuk:
Most jön a ferdepánt:
Innentől a leírás a forrástól totális káosz, így én agyaltam ki, hogyan tovább.
ÉN tehát megjelölném a szoknya derékrészén a középpontot. Innen a csípőbőség felét kimérve jobbra és balra becsípném az anyagot, ez lesz az a rész, amin keresztül bele tudunk bújni a szoknyába. Ez a lyuk pontosan akkora lesz, mint a csípőnk. Először az ezen kívül eső részt összetűzném, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, majd a ferdepánttal elszegném a lyuk két anyagának a szélét.
Most a szélső részekre tűzném fel a ferdepántot úgy, hogy a középső, elszegett derékrész végeit belefogjam a pánt alá. Így eldolgoztam a lyuk szegőpántjainak a végeit és összefogtam a két réteget egy lépésben.
Az oldalán jócskán túl kell lógnia a ferdepántnak, hogy maradjon zsinórunk összekötni a széleket.
A zsinór végeinek eldolgozása:
És itt most varrjuk egészen a "deréklyukig". Én így csinálnám.
...ééés most egy utolsó vasalás. Lepréseljük a ferdepántokat, ezzel el is készült a kétoldalas szoknya.
cba   d
Van valakinek egyszerűbb megoldása?

Breaking news!!!!!

Elkészült, megcsináltam, nagyon gáz!
60 kg felett senki ne merészelje kipróbálni, legyen akár 180 cm. Én 70/174 vagyok, rajtam úgy áll, mint a tehénen a szoknya... Nagy csalódás, nem ajánlom.

5 megjegyzés:

Kucorgó anyámkája írta...

Jaj, nekem is kell egy ilyen szoknya! Már fűzöm anyukámat. :))

nijntje írta...

Az a helyzet, hogy én megcsináltam. Oké, nem vagyok sovány, de nagyon bénán áll rajtam ez a cucc, ráadásul konkrétan használhatatlan, mert elcsúszik, meggyűrődik, buggyan, béééna. Ráadásul nem tudom, hogy 40kg felett van e "női személy", akinek ez jól tud állni... Nagy csalódás. Sírok.

Kucorgó anyámkája írta...

Nagyon sajnálom, hogy így jártál. Úgy látszik ez is olyan, ami egész addig jó, amíg nem használja az ember.
Pedig a képen tényleg baromi jól néz ki. Ha az vigasztal, akkor köszönöm mindenki nevében, hogy megosztottad a tapasztalatidat!

nijntje írta...

Köszi:) Van további vigaszom is: a gyereknek még elég seprűnyél alkata van ehhez a szoknyához, rápróbálom, ha jól állna rajta, szűkítek és mindenki boldog lesz:))

Kucorgó anyámkája írta...

Tudtam, hogy nem fog kárba veszni Nálad! :))