2013. április 26., péntek

Hagyjuk lógva a legkisebbeket is!

Minden második kertes ház udvarán látni lehet azt a műanyag fröccsöntött borzalmat (mellesleg nálunk is volt), amit a kereskedelemben hintának merészelnek titulálni. Ha kicsivel több időm lett volna, tuti, hogy az én kis babucim ilyen édes, mellesleg sokkal biztonságosabb hintában pompázik, nem abban a bizonytalan, ronda piros DUDÁLÓS hintában...
forrás
Ami kell a hintához:
2,5 cm-es tölgy rudak,
7 méter nylon zsinór
jó erős, acél karika és acél karabiner
kapcsok a kötélhez
1 méter erős nyugágyvászon
eszközök: varrógép, kalapács, fogó, fűrész, fúrógép...

Kiszabjuk a nyugágyvászonból a következő részeket:
Az első darab 90x35cm
A második darab 35x28cm
A harmadik darab 15x28 cm
Először elszegjük a széleket. Mivel erős anyagról van szó, nem egyszerű szépen visszahajtogatni, ezért először vasaljunk.
Először visszavasalunk a visszájára fél centit, majd újabb egy centit. Ezt varrógéppel két soron letűzzük.
Először a kisebbek széleit így, a csíkozással párhuzamosan eldolgozzunk.
A legnagyobb rész két hosszanti szélét is bevasaljuk, majd a következőképp összerakjuk a hinta alapját:
A bevasalt szél alá becsúsztatjuk a középső csíkot és úgy tűzzük le, dupla soron. Majd visszahajtva még két soron letűzzük, így a szegélye is és a befogott rész is masszívan fog a helyén állni.
A széleket is bevasaljuk fél centi szélesen, majd még 7,5 cm-t visszahajtunk és két soron letűzzük. Ide fognak becsusszanni a botok:
Apropó a botok. Legjobb (lenne) ezt a melót kiadni egy ügyes kezű férfinak, de mi is meg tudjuk csinálni. Meg ám!
40 cm hosszúságú botokra lesz szükség, tehát 4 db-ot levágunk a seprűnyélből. A végeit lecsiszoljuk és 2,5 cm-re a végétől kb 1 cm-es lyukakat fúrunk.
Most jön a zsinór. Levágunk 2db 3 méteres darabot, majd a karikát felfűzzük a két kötélre. A közepén félbe hajtjuk a kötelet és rögzítjük valami megfelelő célszerszámmal, vagy egyszerűen csak csomót kötünk rá...
Persze profibb a kapcsozás...
Már csak össze kell rakni a hintát. Először a botokat dugdossuk a helyére. Ha jól dolgoztunk, pont becuppan és a lyukak pont jó helyen vannak:
Befűzzük a zsinór végeit, előtte persze nem árt kicsit megégetni, hogy ez könnyebb legyen. Kb 5 cm-re a zsinór végétől csomót kötünk rá:
A hinta kész, már csak fel kell lógatni.
Ehhez kell a maradék egy méteres zsinór és a karabiner.
Hiába van nekünk befúrva egy hurok a hintának, soha ne arra akasszuk a karikát, mert a gyerek "kificánkolhatja" a hurokból. A helyes és a helytelen felfüggesztési módok:
 ...és ha elkészült, már csak be kell üzemelni:

Nincsenek megjegyzések: