2013. január 18., péntek

Szőnyeg fodrokból

A lányaim szenzációs kuckót építettek maguknak. Tegnap takarítás közben szemeztem a hellyel, hogy kellene nekik egy oda való szőnyeg. Olyan sok időt és energiát viszont nem fektetnék bele, ki tudja, meddig lesz az a kuckó... Egyszóval azok a szőnyegek, amiket hurkolni vagy csomózgatni kell, szóba sem jöhetnek. Kinézetre persze abszolút nyerők, tehát valami hasonlót képzeltem el, mint amit a Craftaholics honlapján találtam:
Ne ezzel szarakodjon szórakozzon, akinek rengeteg ideje és türelme van.
A soyouthinkyourecrafty-n találtam egy zseniális, pont a lányok kuckójába illő darabot. Minden elvárásnak megfelel, nem annyira melós, mint a hurkolt barátai, de legalább annyira jól néz ki:
Ugyeugye?
Tokkal-vonóval 3 óra alatt megvan.
Kell hozzá egy masszív vászon alap. Missy, aki ezt a szőnyeget készítette, kempingszék huzathoz való vásznat vett alapul. Tetszőleges a méret, színt-színnel szemben körbevarrjuk, kifordítjuk, letűzzük.
Utána jött a jersey anyag. Minden szempontból kitűnő választás fodorhoz (is), nem kell eltisztázni a széleit, mégsem foszlik. Szép, enyhe selyem fénye van, könnyű vele dolgozni, mellesleg nem fogja a koszt, mint pl. a pólók pamut anyaga.
10cm-es csíkokat szabunk, jó sokat.
A vászonra felrajzoljuk a fodrok helyét:
6cm-enként húzzuk meg a vonalakat, így a fodrok kellő átfedésben lesznek.
Középen csak egy csík marad.
Most jön a fodrok felvarrása. Missy (zseniális) nem húzta össze plusz két órás melóval a fodrokat, megspórolta, csak úgy, kézben raffolt, apró darabokat varrva haladt és közben "fodrozott".
Az eredmény így is teljesen rendben van:
Az anyag széleinek találkozásánál egyszerűen varrjuk tovább a következő csíkot.
A középső, egyenes vonalhoz érve egy utolsó fodrot varrunk fel, ezt érdemes jó habosra összeráncolni és szépen feltűzni a helyére.
Utolsó lépésként rögzíteni kell a sarkokat: a szőnyeg sarkaitól befelé haladva egy-egy öltéssel letűzzük a fodrokat a sarkokhoz. Ezek az öltések tartják majd a fodrokat szép egyenesen.
Kész, és nekem nagyon tetszik, persze ez a szürke szín nem leányszoba-kompatibilis.
Miután jersey anyagról beszélünk, ami filléres tétel (még mindig) bármilyen színben, nem kérdés, hogy hamarosan készül egy hasonló.

2 megjegyzés:

Fülöp Noémi Orsolya írta...

Nagyon szép és ötletes! Én is szeretném elkészíteni, de nincsen varrógépem. Kézzel is el lehet készíteni?

Üdvözlettel,
F.Noémi

nijntje írta...

Szia Noémi!
Szerintem kicsit hosszabb ideig fog tartani, de simán el tudod készíteni kézzel is. Aprókat fodrozol és rögtön hozzá is varrod az anyaghoz. Tuti, hogy ugyan ilyen szép lesz.
Üdv: Adrienn