2013. január 22., kedd

Hagymások virágoztatása- tavasz a télben

A Gardenista friss-ropogós cikkét hoztam mára, kiegészítve a Celebrate- creativity jó tanácsaival. Tél van, mindenütt a lehangoló szürkeség,az ember lelke egyre jobban szomjazza a tavaszt, az üde zöldet, a világosságot. Erre alkalmasabb a hagymásoknál nincs is, idő előtt elhozza a lakásba a tavaszt!
Először is: találni kell viszonylag szimmetrikus hagymákat. A cikkben elsősorban a "paperwhite" szerepel: ez egy aprófejű, hosszúszárú, különleges nárcisz fajta, itthon még nem nagyon futottam bele, igaz, nem is kerestem...
Persze ha nincs, megfelelnek e célra a jácint vagy nárcisz hagymák is. Lényeg, hogy egészségesek, szimmetrikusak legyenek.
Legyen egy kis egészséges gyökérzetük is, amit anélkül bele tudunk ültetni a vízbe, hogy a hagymák feneke is alámerülne.
A palackok nyakán ülve a hagyma úgy fog viselkedni, mint egy dugó, ez megakadályozza majd a párolgást, de a gyökerek a növekedéssel majd egyre több vizet felszívnak, erre ügyelni kell.
Minden nap meg kell róla győződni, hogy a gyökerek még mindig vízben vannak. Átlátszó üvegekkel ez viszonylag könnyű is, de ha esetleg kavicsok közé tesszük egy kis tálkába, dúsabb lesz az eredmény, de fokozottan figyelemmel kell kísérni a vízkészletüket, mivel párolog is:
Amikor a szárak nőni kezdenek, előfordulhat, hogy egyik irányban elkezd ferdülni a hajtás. Ilyenkor kell egy kis trükk:
Egy apró, lapos kővel egyenesbe állíthatjuk, de ablak elé téve és a napfény felé forgatva is tudjuk szabályozni a növekedés irányát.
Egy másik trükk: adjunk a vízhez tömény alkoholt, 1:7-hez arányban. Vodka, gin, whisky vagy pálinka jöhet szóba, a sör-bor nem jó. Nem szeretik a hagymák...:) (Persze pálinkából sem a szomszédriogató, 60 fokos kerítésszaggatót kell előkapni.) Állítólag a növények alacsonyabbra nőnek, így nem ferdülnek annyira, bár egyes tapasztalatok szerint nem minden esetben hoznak virágot. 
Különböző időpontban elindított hagymákkal egészen tavaszig virágokat láthatunk az ablakban. Szívmelengető...:) Az illatról nem is beszélve, ami elűzi majd a téli szürkeség okozta melankóliát, rossz hangulatot.

Nincsenek megjegyzések: