2012. december 1., szombat

Porcelán nyakláncot mindenkinek!

Kicsivel korábban már szó volt a házilag is elkészíthető, hófehér, süthető gyurmáról.
Most ezt vinném kicsit tovább is, kincset leltem... De előbb ragozzuk még a gyurma témát.
Egy másik blogon találtam ezt:
A gyurmára ezer féle receptet olvashattunk, ő egy sima liszt-só-víz keverékkel dolgozik, de emlékeim szerint ennek a felülete porózus lesz, pár év alatt pedig egyszerűen szétmállik. Bár a szódabikarbónás megoldással nincsenek évekre nyúló tapasztalataim, az állagát véve alapul egy sokkal tartósabb, szilárdabb anyaggal számolhatunk.
Akár sütiszaggatóval, akár egy éles késsel kis medálokat formázunk, de előtte még keressünk egy jó kis izgalmas felületet, amivel megmintázhatjuk a gyurmát:
Szárítjuk, festjük vagy fújjuk, majd vizes akrilfestékkel ráfestünk az ezüstre. Ha azt szeretnénk, hogy szürkésebb, sötétebb maradjon, akkor száraz papírtörlővel, ha világosabb alapot, mélyebb kontrasztot szeretnénk, akkor vizes papírtörlővel töröljük le a fekete festéket.
... éééés most (dobpergés):
Íme, az otthon elkészíthető porcelán receptje. (Nem próbáltam, nincsenek tapasztalataim. De egészen biztos, hogy meglesz az is, piszkosul izgatja a fantáziám...:)) 

3 csésze PVA ragasztó (kapható a hobby boltokban, vizes alapú, fehér, áttetszőre száradó cucc)
3 csésze kukorica keményítő
1 evőkanál ecet
1 evőkanál glicerin (kapható a gyógyszertárakban)
2 evőkanál repce olaj
A fenti sorrendben összekeverjük a hozzávalókat egy fakanállal. Mikrózható edényt használjunk.
800Watton 2-3 percig melegítjük, minden fél percben megkeverjük. Amikor túró állagú a massza, nem túl lágy, nem ragacsos, akkor kész. Nem szabad túlmelegíteni, mert kemény lesz és formázhatatlan.
Először a massza ragacsos és csomós, mellesleg túl meleg, hogy dolgozni lehessen vele. Kenjük be a kezünket kézkrémmel, formázzunk gombócot belőle és egy légmentesen záródó dobozban tegyük ki hűlni, majd egy napig hagyjuk ebben állni, mielőtt használni kezdenénk.
Gyanítom hogy nem lesz olyan fényes a felülete, mint a porcelánnak égetés után. De egy kis átlátszó körömlakk csodákra képes:)
forrás
Vannak persze változatok, ITT egy másik összetételű home-made porcelán.
Ezekből aztán lehet alkotni.

Nincsenek megjegyzések: