2012. december 9., vasárnap

Levehető-mosható székhuzat

Ismét mellényúlok kicsit a karácsonyi témának, bár még mindig vannak fekete lyukak a listámon... Jön viszont a karácsonyi vendégjárás, amikor is egyáltalán nem lesz mindegy, hogy az otthonunkban minden rendben van e. Bár nemrég húztam újra a forgó széket, azért mindig ráfér egy kis "smink"...
Erre találtam zseniális ötletet a cozycottageslipcovers blogján. Bár a varrás nincs részletesen leírva, azért egy erős támpontot már közöl a blog: a méretvételt.
Először az ülőfelületet és a támlát kell modellezni. A megjelölt pontokon lemérjük a szék szélességét, majd a támla magasságát és az ülőke rész mélységét is megmérjük. Készítsünk szabásmintát a méretek alapján és ellenőrizzük. Mivel puha a felület és gombostűzhető, megkockáztatom, hogy akár úgy is működhet a szabásminta készítés, ha egy papírt gombostűkkel rászúrkálunk az ülőkére, majd körberajzoljuk.
A szék hátulja egy külön sztori. A legtöbb forgó széken van egy kiugró rész, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.
A kész szabásminta alapján készülhetnek aztán a különböző nehézségi fokozatú huzatok. Az egyszerűbb: ezen a képen nagyon jól látszik a támla külön lelógó eleje és a hátsó fodor találkozása, illetve a támla mélységét nem külön szabással, hanem egy egyszerű hajtással kompenzálja a támla tetején.
Itt a haladó fokozat: a vezetői szék. Itt az utolsó fotón látszik legjobban a dolog nehézsége, van ugyanis egy karfa. Nem lehet szebben megcsinálni.



Erősen romantikus kiadás:
Kosaras őrülteknek:
Ha egy erősen férfias sarokba akarunk kicsi nőiességet vinni:
Shabby chic őrülteknek:
Még nem tudom, milyen lesz... de lesz!

Nincsenek megjegyzések: