2012. október 30., kedd

Kifordítható szoknya

"A télnek nincs szeme"- legalábbis apukám szerint. Hááát, lehet, hogy negyven éve nem volt, de hogy manapság már van, ez nem vitás.
Télen is jó érzés csinosnak lenni. Akár szoknyát húzni... Persze jó vastag szoknyát, amit nem túr fel menet közben a harisnyánk a nyakunkig.
A következő szoknya kifordítható, mert dupla falú, mellesleg igen egyszerű. Az egyik fala vékony farmer, a másik egy szimpla vászon.
Vagy egy másik variáció:
A szoknya szabásmintája letölthető ITT.
Amire szükség lesz:
Az anyagok kiválasztásánál ügyelni kell a következőkre:
A farmer ne legyen túl vastag, mert a szoknya vásznas felénél túlságosan hangsúlyosak lehetnek a varrásszélek. Kerüljük a kockás, vagy túlságosan szabályosan elhelyezett mintás vásznakat, nehéz szépen elkészíteni. Inkább a "random" mintákat részesítsük előnyben, a saját munkánkat könnyítjük meg. Kerüljük még a sztreccs és a kötött-hurkolt anyagokat. Vegyük figyelembe még, hogy harisnyát fogunk alá húzni...
A szükséges anyagok hosszát ki tudjuk számolni így:
A szoknyád kész hosszának a kétszeresére lesz szükség. Tehát, ha 60 cm hosszú szoknyát szeretnél, akkor 120 cm hosszú anyag kell, 140-150 cm széles anyagból.
Szükség lesz még 2 db nagy gombra, vagy egy hosszabb szalagra, a zsebhez (ha valaki komolyan gondolja) farkasfogra, továbbá ferde pántra és kerek zsinórra a szegélyhez.
A szabásminta 76 cm-es derékra lett méretezve, ha ennél kisebb vagy nagyobb a derékbőség, arányosan nagyítani/kicsinyíteni kell.
Kiszabjuk a részeket, nem elfelejtve a varrásráhagyásokat! Ha nem bársonyt, vagy valami változó fényű anyagot használtunk (remélem nem!!!), akkor lehet egymás mellé csúsztatva szabni a részeket.
Majd 1 cm-re a derékrész szélétől körülvarrjuk az anyagot a foszlások- elnyúlások megelőzése érdekében.
Összevarrjuk először a háta közepén a szoknyát, majd az oldalsó varrásokat is elkészítjük. Mindig fentről lefelé haladunk.
A ferdepántba belevarrjuk a zsinórt (howto), majd a szoknya szélére gépeljük. Vékony gumiból a gombhoz riglit készítünk és a szegélyre varrjuk jó erősen, mindkét oldalon:
Opcionális: elkészítjük a zsebet. Nekem ettől kissé "köténykés" benyomást kel a szoknya, én mellőzném... (De lehet, hogy a farkasfog miatt van olyan retro-feelingem ezzel kapcsolatban.)
Lehet készíteni rejtett zsebet is (ebben az esetben a szabásnál erről ne feledkezzünk meg!):
Rendkívül egyszerű és szép, varrás-vasalás után ennyi látszik:
Most varrjuk össze a két réteget, használjuk a passzításhoz a varratot a derékrésznél:
A sarkokat levágjuk, a varrásszélekből kicsippentünk darabokat, hogy kifordítás-vasalás után szépen álljon.
Majd rendkívül precízen, talp-szélességben körbetűzzük. Most nagyon fontos, hogy a varrógépen a szálfeszesség jól legyen beállítva, se fent, se lent ne hurkoljon:
Ha ferdepánttal készül, akkor a farmer oldaláról tűzgéljük és varrjuk:
Szintén be kell csipkedni, az íveknél sűrűbben:
Már csak a dereka maradt hátra. Ennél a pontnál én igazítanám a széleket: Kiterítve a szoknyát az alját összepasszítva kisimítjuk a derékrész felé. Most kiderül, ha az anyag vagy a zsinóros ferdepánt valamiért varrás közben elhúzta az anyagrétegeket. Egyenesre vágjuk a derékrészt, ha szükséges.

 A szoknya hátulján a kifordításhoz lyukat hagyva varrjuk össze a két réteget, majd kifordítás után rejtett öltésekkel összevarrjuk (ehhez útmutató ITT, a padlópárna készítés alatt). Arra ügyeljünk, hogy a gumiriglit ne gépeljük le:)

Ha szalaggal szegjük a derekát, akkor a derék teljes szélességében fel kell varrni a szalagot legalább 40-50 cm-es ráhagyással mindkét oldalon. Az oldalvarrásokhoz pedig kívülre-belülre egy -egy szalagot kell varrni, hogy mindkét oldalon megköthető legyen.
Utolsó lépésként a vasalás ne maradjon el, ez adja meg a végső, tökéletes formát.

Nincsenek megjegyzések: