2014. február 5., szerda

Blúz szabás-varrása 2.rész

Az előző posztban eljutottam addig, hogy a blúz eleje, háta és ujja külön-külön elkészült.
 Most összetűzzük az elejét és a hátát:
Összevarrjuk, eltisztázzuk, az ujját is ugyan így.
Most jön az első próba.
A nyakát kicsit muszáj lesz kivágni, vagy a hátát megbontani. Én a nyakát vágtam nagyobbra, így át tudtam erőltetni a fejemen.
A tükör előtt ceruzával bejelöltem a nyakkört, az ujját feltűztem a helyére, majd kicsit "tornázgattam", hogy tuti kényelmes legyen...
Én a visszáján szoktam próbálni, sokak szerint ez hülyeség. Hát, a nadrágon kívül mindent a visszáján próbálok, mert akkor tudom jelölgetni, rajzolgatni gond és megbánás nélkül.
A gombostűk helyét megjelöltem ceruzával, ez lesz a kész mélysége a blúz nyakának.
A blúzt félbehajtva összetűztem. A felesleget a nyaknál pontosan a vonal mentén levágtam:
Szintén a vonalak mentén, de egy kevés varrásszélt ráhagyva körbevágtam a karöltőt, majd az ujját is, hasonlóan:
Ezzel a próba megvolt. A blúz immár sajátnak mondható.
Készítettem a szokásos módon egy adag szélesebb ferdepántot, pontosan 4 cm széleset. Ezzel fogom elszegni a nyakat és az ujját. Nem a két szélét vasaltam be ahogy máskor, hanem félbehajtottam.
Ezt a szalagot feltűztem a nyakkörre a blúz visszája felől, majd felvarrtam. A színére fordítva a blúzt visszatűztem:
Varrógéppel, szép, egyenletes öltésekkel letűztem. Ugyan így az ujjait is:
Sokszor rontottam már el blúzt azzal, hogy az ujját fordítva varrtam be. Tegye fel a kezét, aki nem... Erre van egy jó módszerem: a blúzt színére fordítva (most már úgyis így dolgozunk vele...) a kezemre fektetem a vállát. A karöltőhöz teszem a ráncolt ujját, ami szintén a színére van fordítva. Illesztem a megjelölt középpontokat, majd belülről összefogom a varrásszéleket, így:
Ezek a fotók nem sikerültek jól, de a lényeg azért látható...
Most a visszájáról összetűzöm a karöltőt és az ujját. Szépen kifektetem, nem kell erőltetni, nyújtani az anyagot, most mutatja meg a karöltő, hogy milyen bőséget szeretne az ujjának:
Mivel a próbánál ezeket a részeket képtelenség betűzni, nyugodtan elhihetjük, amit most tapasztalunk. Ezért nem szoktam túllihegni az ujja szabását, a próbánál és itt minden felesleg leesik. Azokon a részeken viszont, ahol betűztük az ujját a próbán, ott ragaszkodjunk ahhoz!
Levágjuk a felesleget, eltisztázzuk, majd bevasaljuk a karöltőt, mert az varrás közben bizony megnyúlik:
Az alját egyenesre vágtam, eltisztáztam, majd felhajtottam. Végül az egészet újra átvasaltam.
Ezzel elkészült a blúz:
Ezen a képen látszik, hogy valamit elrontottam. Ki találja meg, mit?
Emlékeztetőül:

2 megjegyzés:

Lidike írta...

Szia,
Én nézegettem egy ideig a két képet, de nekem egyedül a nyak résznél lévő ráncoknál tűnik különbözőnek. Az eredetin mintha le lenne vasalva, vagy mi :) Én nem vagyok varrónő, de a nagymamámtól örököltem egy varrógépet (szekrényes Varritas) csak próbánék megtanulni dolgokat, ezért szoktalak böngészni. És nagyon örülök ezeknek a blúzos posztoknak, mert én is megpróbálom magamra egyet legalább megvarrni. A súlyosabbak táborához tartozom, ezért próbálnék magamra készíteni dolgokat :)

nijntje írta...

Hello!
Elárulom, nem a ráncokat hagytam nagyobbra, illetve így van, de nem ez a hiba. A mellbevarrás az én blúzomon vízszintes, a mintán át van helyezve, ezt én elmulasztottam.
Nagyon örülök, hogy itt vagy, remélem, tudok majd segíteni. Ha bármilyen kérdésed van, vagy elakadnál, nyugodtan szólj!
Üdv: Adrienn