2013. november 6., szerda

Gyerek(?) nyakkendő

Jönnek a Zünnepek. Ki kell öltözni, netán egy nyakkendőt is muszáj lesz kötni.
Nekem lányaim vannak, a téma nem annyira testközeli, de van nekem egy férjecském, akinek nem kedvence a nyakkendő kötés, így rá gondoltam, amikor ide mentettem ezt a projektet.
Megoldható gumival, tépőzárral, de akár egy nagyobb patenttel is, nem kell állandóan kötözgetni.
A kisgyerekeknek való nyakkendő szabásmintája megtalálható ITT. Ez a minta másfél-két éves gyerkőcöknek való, ha nagyobbat szeretnénk, egyszerűen hosszabbra szabjuk a mintát. Felnőtt mérethez már nagyítani muszáj, ehhez alapul vehetünk egy kész nyakkendőt is.
Kiszabjuk a minta alapján duplán, az egyik részt vasalható közbéléssel kikeményítjük, vagy egyszerűen egy keményebb anyagot választunk. Ez majd csak a nyakkendő alsó sarkában fog látszani. Teljesen profi lesz a cucc!
Egy centis varrásráhagyással szabunk, színt-színnel szembe fordítva összevarrjuk a két végét ék alakban, majd a varrásszélt lecsippentjük a sarkoknál:
Kifordítjuk az anyagot, kiigazítjuk a sarkokat, majd amikor hegyesek és szimmetrikusak, jó alaposan levasaljuk:
Félbehajtjuk a nyakkendőt, belülre essen a színe. Végigvarrjuk a nyers szél mentén, szintén 1 cm szélesen:
Ezt a varrásszélt szétvasaljuk, majd egy biztosító tűvel kifordítjuk a nyakkendőt:
Ismét vasalunk: alaposan, élesre vasaljuk a nyakkendő két oldalát.
Ismét szabunk, egy 40 cm hosszú, 7 cm széles pántra lesz szükség. ezt félbe hajtva összevarrjuk:
Kifordítjuk, levasaljuk:
A végeit le kell zárni. Ha gumit teszünk rá, akkor itt az idő: belefogjuk a visszahajtott szélbe a gumit és letűzzük. Akkor persze a méretét pontosan be kell lőni, így túl hosszú lesz.
Ha viszont tépőzárral, gombbal vagy patenttal szeretnénk felszerelni, akkor egyszerűen csak behajtjuk a szélét és letűzzük:
Felkötjük a nyakkendőt a pántra:
Ezt a pici részt hátra igazítjuk, majd egy-két öltéssel rögzítjük, hogy ne csússzon vissza.
Ezzel el is készült a nyakkendő:
Akár karácsonyi ajándéknak is nagyszerű lehet, hát nem???

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szio!
Tényleg mutatósak a nyakkendők! Kinyomtattam a szabásmintát, teljes hossza 35 cm. Azokon a képeken, ahol látszik a nyakkendő és a pánt összekötözése, úgy tűnik, hogy a nyakkendő kb. fele hossza a kötözésre kell. Ha a szabásmitánál megadott mérettel dolgozok, akkor milyen hosszú nyakkendőm lesz a kötözés után? A megadott méret 2 éves korig jó, nekem nagynövésű 3 éves manómra kellene a nyakkendő, ha tudnám, hogy a szabásmintából mekkora lesz kötözés után, akkor könnyebb lenne kitalálni mekkorát szabjak ki. Előre is köszi! Üdv,
Erika

Névtelen írta...

Szio!

A megadott szabásminta tartalmazza az 1 cm-es varrásszélt, vagy ehhez még hozzá kell vennem a varrásszélt? Köszi! Erika

nijntje írta...

SZia!
A válasz: nem tudom pontosan:)
Azt tudom, én hogy mérném le a szükséges hosszt. Egy felnőtt nyakkendőt, övet, vagy valami hasonló, merevebb és szélesebb dolgot egy zsinórra felkötöznék, mintha az lenne a nyakkendő. Azzal be tudod mérni a szükséges hosszt. Vagy egyenesen a szabócentit kezdd el tekergetni egy vastagabb szalagra. Azt a csemetéden lemérheted, hogy mekkora legyen a nyakkendő, mondjuk 25 cm, akkor a 25-ös jelzést passzítsd a szalaghoz és tekerd fel rá a centit, mintha az lenne a nyakkendő, majd a hátulján a megfelelő hossznál lévő számot olvasd le.
Én így csinálnám.
A szabásminták általában nem tartalmazzák a varrásszélt, ez sem. (Ha egy szabásmintára mégis hagytak varrásszélt, az vagy kiírják a minta mellé, vagy a vastag fekete vonalon belül van egy sűrű pöttyökből álló vonal, ami a varrás vonala és ami teljesen párhuzamos a szélső vastag vonallal. Ha ilyennel találkozol, arra tuti hagytak rá varrásszélt, de ez nagyon ritka.)
Sok sikert a munkához!
Üdv: Adrienn

nijntje írta...

Persze, ha nem boldogulsz, nyugodtan írj egy sort. Mérd le a kisfiadnak szükséges nyakkendő hosszát, lemodellezem neked és lemérem, mekkora csíkot kell szabnod.
Minden jót!

Névtelen írta...

Szia!

Elkészült a nyakkendő. Műszálas anyagot ajánlott a méterárus, poiészter anyagot vettem hozzá. Sajnos kicsit magas hőfokon vasaltam és kifényesedett, megolvadt :), de hordható.
Egy dolgot felejtettem el, a nyakkendő végét nem igazítottam hátra, mert elöl is elfért, elbújt, még kibonthatnám és hátra igazíthatnám, de nem fog odáig elérni, így inkább hagyom, tehát éppen elég hosszú lett. Legközelebb azért lehet, hogy hosszabbra veszem inkább, hogy hátra lehessen igazítani, pedig kimértem és hosszabbra számítottam. Tépőzárral felszereltem. Üdv, köszi, Erika