2013. február 15., péntek

Biztonságos vállfák

Martha Stewart, "mindenki Marthája" ismét bizonyított.
Keresgélek nagy bambán, mert elegem van a csúszós vállfákból, hogy nincs ruha vasalás nélkül, mert elcsúszik, lecsúszik, összegyűrődik, vagy épp csak a ruhák tömege tartja fent, pedig a vállfa és a ruha között már semmiféle fizikai kapcsolat nincs. (Aki ezt a jelenséget nem ismeri, nyugodtan nevezze magát mázlistának.)
No és hogy a puffogásból visszatérjek Marthához, a nagy keresgélés közepette ismét megállapítottam, hogy ő az abszolút PRECÍZ, csupa nagy betűvel.
Mutatom, miket találtam, kitalálja valaki, hogy melyik kép származik a Marthastewart.com-ról?

Az első ötlet igen egyszerű, bár ronda. Mégis, ha csak a lecsúszás ellen szeretnénk védekezni, ez a favorit.
forrás
Bizony! Gyors, egyszerű és randa, de garantáltan nem fog lecsúszni róla semmi.

A következő vállfán nem csak csúszásmentes felületként szolgál a plusz anyagdarab, de a blúzok vállára sem kerül majd oda az a jellegzetes "buggy", amit a vállfa csücske szokott művelni:
Kell hozzá egy adag puhább, vékonyabb pvc, vagy valami olyan anyag, ami nem szakad, nem csúszik és kellően merev. A forrás polcra való "bélést" használ, jelentsen ez bármit.
Méretre szabjuk, soksoksok egyforma darabra, majd a fa vállfára tűzzük a megfelelő célszerszámmal.
... és tádáá, ronda, de hasznos. Gondolom, mindenki sejti, ez nem Martha Stewart...:)

A következő megoldás mindenképp vidám. Gyors, egyszerű, kisgyerekes családoknál elég a gyerekszobáig menni alapanyagért.
A rögzítéshez csak visszahajtjuk a drót elejét a vállfa külső csücskénél...
... és tekerjük, amíg el nem fogy a zsenília drót.
A végét szintén a vállfára simítjuk, mert jön a következő drót...
Amint végigtekertük, kész a nagy mű, már csak a másik oldalon kell megismételni.
forrás
Most jöjjön egy homlokra csapós megoldás. Kelleni fog hozzá pár darabka filc (szerintem a farmer is működne, bár az foszlik...) és pillanat ragasztó.
forrás
A sablon letölthető INNEN.
Az utolsó ötlet pedig a kezdő háztartásoknak szolgál nagy segítséggel. Könnyű szép fa vállfákkal rendelkezni, amikor már minden egyebet beszereztünk, de friss lakástulajdonosként nekünk is tele volt a szekrényünk filléres drótvállfákkal, mert nyilván az ember előbb vesz meg bármi mást, mint egy pár csomag favállfát.
De ezeknek a drót vállfáknak is tud jó kisugárzása lenni. Nézzétek csak:
Hogy legyen egy kis "tömege" a vállfának, 3-4 db-ot összefogunk, alaposan összeragasztjuk, majd színes fonalakkal körbetekerjük őket. Itt aztán minden maradék fonal felhasználható!
(Nem mondtam, hogy nem babrameló...)
forrás
Persze vannak még szebbnél szebb ötletek, amiket gyorsan bemutatok, de ezek nem egyszerűek és cseppet sem gyorsak. (Na itt nálam elbukik egy vállfa-projekt...)
forrás
forrás
Na, ki találja ki, melyik ötlettel szolgált Martha? (A forrásra kattogva könnyedén kideríthetitek..)

Nincsenek megjegyzések: