2015. február 27., péntek

Tulipán-szoknyás ruha

Ez már egy tavaszváró írás. Ennek a ruhának a színe, a fazonja, mind a tavaszt idézi, nekem legalábbis nagyon olyan hatású.
No meg a neve is: tulipán ruha. Hmmm... Egyszóval tetszik, szőröstül-bőröstül.
A forrás szerint 15 dollárból megvan és két óra alatt elkészül szabással-varrással. Hát én meg nem vitatkozom. Szeretjük az ilyen ruhákat? Szeretjük.
Boltokban is található ilyen ruha, de ott egy kicsit "hangsúlyosabb" a csípő tájék. Ha szívemre teszem a kezem, bevallhatom, hogy ez nem annyira az én ruhám úgy, abban a formában. Aki viszont pont csípő-tájékon hurkahiánnyal küszködik, annak elég egy kicsit "raffolósabbra" hagyni a szoknya részt (azaz szélesebbre hagyni a szoknya derekát).
Lássuk az anyagszükségletet. Mindenképpen kötött-hurkolt anyagból kell készíteni, valamilyen pamutdzsörzé kellene, nem részletezem, bárhol lehet kapni. A színe... na az viszont nem mindegy. Valami TAVASZIT, színeset légy szíves...
Tehát: szükséges kb. 1,8 m pamutdzsörzé, hozzá illő színű, szigorúan műszálas cérna (emlékszik még valaki a régi jó Lánchíd varrócérnákra? Vajon lehet még kapni? Na, az most nem jó.). Kell még 2 cm-es gumiszalag, kinek-kinek a derékbősége megadja a választ a kérdésre, hogy mennyi.
Persze kréta, olló, varrógép, ezt már mondanom is felesleges.
Most jön a "hogyan".
A félbehajtott anyagot levágjuk úgy 92 cm hosszúra, ez lesz a szoknya rész. A derékbőségünket, nálam ez 80 cm körül van, tehát ezt kell felmérni az anyagra, ez lesz a szoknya bősége. (Ezek szerint nekem nem lenne elég a 150 cm széles pamut. Hmm...) Az épszél oldalán lemérünk a vágott széltől 38 cm-t, ívesen összekötjük a hajtott szél tetejével és aljával, így megkapjuk ezt:
Kiszabjuk a szoknyát. Figyelem, ne legyen az alja és a dereka csúcsos, ahol a hajtott szélhez befutnak az íves vonalak, legyen már majdnem egyenes!
Most beráncoljuk a szoknya derékrészét. Legyen meg a derékbőségünk másfélszerese ráncolás után, hogy egymásra tudjanak hajlani a "szirmok". Sőt, kicsit hagyhatjuk bővebbre, a gumipánt majd elvégzi a szükséges szűkítést!
A gumipántot 3 cm-rel rövidebbre vágjuk, mint a derékbőségünk, majd a két végét összevarrjuk. Erre a körre feltűzzük a szoknya derekát:
Ezután már csak cikcakkal felvarrjuk a gumira a szoknyát. Ez kész is. Megjelöljük egy gombostűvel a szoknya eleje-közepét: illesszük egymáshoz az egymásra hajló szirmok csücskeit a deréknál, így hajtsuk félbe, és szúrjunk egy gombostűt az eleje közepébe.
Most jön a blúz rész.
Tehát: a szoknyából kimaradt anyagot félbehajtva kiterítjük és keresztbe fordítjuk. (Így majd a vállakhoz kerül a hajtott szél.)
A bősége a derékbőség fele+ 20 cm legyen, tehát ez nálam azt jelenti, hogy 60 cm szélesre kell vágnom majd az anyagot. (Ha jól számolok, maradnia kell kb. 30 cm anyagnak. Nemszeretem-mennyiség.)
A nyak kialakításához az anyag hajtott szélén bejelöljük a középpontot, majd jobbra is, balra is kimérünk 10-10 cm-t, a széltől lefelé 2,5 cm-t. Figyelem, ez csak elöl kell lemérni! Kivágjuk a nyakat, ami hátul egyenes:
Összevarrjuk a blúz két szélét, kb. 1 cm-es varrásszéllel.
Beráncoljuk a derekát a derékbőség méretére, gombostűvel megjelöljük a blúz közepét.
Összerakjuk a blúzt és a szoknyát. A bejelölt középpontokat illesszük egymáshoz, majd színt-színnel szemben varrjuk a szoknya derekára a blúz derekát.
A vágott szélekkel nem kell foglalkoznunk, ez egy dzsörzé anyag, ami nem fog lefoszlani (maximum a nyaknál leszalad, ha sokat van feszegetve).
Kiterítve furán hosszúnak tűnik a szoknya. Ez a ruha akkor kel életre, amikor felvesszük:

2015. február 25., szerda

Újabb futós cucc

Nem tudom, ki mennyire érdekelt a futásban és úgy egyáltalán a sportokkal kapcsolatban, én- az idő haladtával egyenes arányban- egyre inkább. Ezért iszom, szívom magamba, mint a szivacs az ilyen okosságokat, mint pl. ez is:
Ócccsó, ránézésre azt kell mondanom, tutira kényelmes. Éljen az újrahasznosítás! Köszönet The Art of Doing Stuff-nak!

2015. február 23., hétfő

Akkor most egy pillanatra álljon meg a világ...

Jövök itt már megint az oroszokkal.
És ha már jövök, le is borulok előttük. 
Nem szólok én már egy szót sem, lehet nézegetni, hitetlenkedni, bámulni és ámulni. Igen, ezek a virágok valódiak, de nem úgy. Szalagból vannak. De nem ám hímezve, laposra vasalva, hanem térben. 
Térben! 
Ááhh, nem szólok én már egy szót sem.
 Konkrétan alig hiszek a szememnek...
Aki szívesen kipróbálná, hogy tud e ilyet készíteni, íme a "hogyan"ja:
4425308_6 (525x700, 251Kb)
4425308_7 (525x700, 206Kb)
4425308_8 (525x700, 207Kb)
4425308_2 (500x500, 85Kb)
4425308_1_1_ (525x700, 265Kb)
Én konkrétan lezsibbadtam. Nem érzek elég erőt ahhoz, hogy ezt kipróbáljam. Ha majd fel leszek készülve a hosszan tartó kudarcra, esküszöm, kipróbálom...
(Érdemes rápillantani a forrásra, én épp csak szemezgettem az ott kitett remekekből.)

2015. február 20., péntek

Villás fodor

(A villás reggeli után szabadon.)
Az amerikai "quiltes-népek" után a második nagy varrós nemzet kétségkívül az orosz. Bizonyára a nagy számok törvénye alapján, vagy valami van ott a levegőben... nem is tudom. De egy biztos, időről-időre szembesülök a "józan paraszti" ésszel, mert amit ezek ott művelnek kérem...
Na de lássuk.
Itt egy kép: sokat mondó. Mit keres a villa a varrógép közelében?
Mert ugye a józan emberben ez azért felmerül.
Hát, mit is...
Fodrot készít, szép, egyenletes rakásokkal készült fodrot.
A négyágú villa közepébe fűzi az anyagot, majd fordít egyet a villán:
A villa alsó szélét illeszti a varrógép talpának széléhez, ezzel passzítja az anyagot. Ha nem ér hozzá a villa széle a talphoz, csak húz egy picit az anyagon.
Majd nemes egyszerűséggel kihúzza a villát, a behajtás viszont marad, ami pontos és precíz:
Már csak le kell tűznünk varrógéppel.
Nincs gombostű, centi, csak egyetlen villa. Zseniális.
Zseniális!

2015. február 18., szerda

Kaleidoszkóp

Nemrégiben villant be valahogy/valahonnan a kaleidoszkóp. Gyerekkorom nagy kedvence volt! Lehet ma még kapni?
Nem láttam mostanában. Talán az állandó szürkeség, a vágy a színek után... (tél van, ez mindent megmagyaráz!)
Erre tessék, mibe botlottam?
DIY kaleidoszkóp!!!

Ez nekem most a KELL kategória.
Kb. minden megvan itthon, amire szükség van:
Öntapadós fólia helyett persze lehet festeni is, sőt, szerintem egyszerű fehéren még jobban is mutatna. (A betekintő nyíláshoz viszont kelleni fog egy kis fólia.)
Kell tehát:
-fém vonalzó
-sniccer
-papírtörlő tekercs kartonrúdja (a további méretek egy kb. 4,4 cm átmérőjű rúdhoz vannak megadva)
-műanyag tükör
-alkoholos filc
-szig.szalag
-színes, átlátszó üveg/műanyag gyöngyök
-üres, vékony, átlátszó műanyagdoboz

Elkészítés:
A műanyag tükröt hosszában elvagdossuk 3.8 cm széles darabokra:
A hátoldalon a ragasztó szalaggal összeragasztjuk:
Levágjuk a kartoncsövet az elkészült prizmának megfelelő hosszúságúra, ráhagyva kb. 1,5 cm-t, ahova a gyöngyök kerülnek majd:
Most elkészítjük a lyukat, amin keresztül be fogunk kukucskálni:
A cső másik végére átlátszó műanyagból készítünk egy kört, ami belefér majd a csőbe, egy másikat pedig, ami kívülről fogja lezárni a cső végét:
Most összerakjuk a szerkezetet. Előbb a nyitott végén keresztül belecsúsztatjuk a csőbe a prizmát, majd a kisebbik műanyag korongot beletesszük. Ide szórjuk az átlátszó gyöngyöket, majd lezárjuk a nagyobbik műanyaggal:
Ha belenézünk, már most látható a CSODA:
Ugye gyönyörű????
Már csak kívülről kell kicsit puccosabbá tenni a kaleidoszkópot:
Kééész!
(Zöld háttér még nincs, de a színek kárpótolnak!)

2015. február 15., vasárnap

Ez már az utolsó-utolsó.

Hihi... A Farsang nagy kedvencem, idén kivételesen én is megyek egy futós-farsangra, így magamnak is terveznem kell. Már van "B" terv, de jobb lenne, ha kicsivel egyedibb jelmezt tudnék összehozni, mint amit készen vettem.
Mary Poppinsra gondoltam, de nem tudom, hogy jön ez majd össze a futócipővel? Amúgy ideális a jelmez, nagyszerű dolog lehet esernyővel és egy jóóó nagy, pakolós táskával futni... A sál és a kalap viszont még bőven belefér.
Az ötlet forrása
Mert itt ugyebár a cipő szintén nagyon fontos. (Lenne.)
Kell egy kabát, ami csinos, szűkített fazonú, lehetőleg tavaszi:
Kell egy piros csokornyakkendő is:
Egy fehér blúz, állógalléros:
Egy csinos körszoknya:
A két kulcsszereplője a jelmeznek pedig a kalap és az esernyő:
Továbbá a táska:
Persze Mary Poppins felirattal, ha valakinek nem esne le egyből a tantusz...
Lehet, hogy nem ártana megtanulnom addig esernyővel repülni, ha leizzadnám a sminkem...
forrás