2015. február 27., péntek

Tulipán-szoknyás ruha

Ez már egy tavaszváró írás. Ennek a ruhának a színe, a fazonja, mind a tavaszt idézi, nekem legalábbis nagyon olyan hatású.
No meg a neve is: tulipán ruha. Hmmm... Egyszóval tetszik, szőröstül-bőröstül.
A forrás szerint 15 dollárból megvan és két óra alatt elkészül szabással-varrással. Hát én meg nem vitatkozom. Szeretjük az ilyen ruhákat? Szeretjük.
Boltokban is található ilyen ruha, de ott egy kicsit "hangsúlyosabb" a csípő tájék. Ha szívemre teszem a kezem, bevallhatom, hogy ez nem annyira az én ruhám úgy, abban a formában. Aki viszont pont csípő-tájékon hurkahiánnyal küszködik, annak elég egy kicsit "raffolósabbra" hagyni a szoknya részt (azaz szélesebbre hagyni a szoknya derekát).
Lássuk az anyagszükségletet. Mindenképpen kötött-hurkolt anyagból kell készíteni, valamilyen pamutdzsörzé kellene, nem részletezem, bárhol lehet kapni. A színe... na az viszont nem mindegy. Valami TAVASZIT, színeset légy szíves...
Tehát: szükséges kb. 1,8 m pamutdzsörzé, hozzá illő színű, szigorúan műszálas cérna (emlékszik még valaki a régi jó Lánchíd varrócérnákra? Vajon lehet még kapni? Na, az most nem jó.). Kell még 2 cm-es gumiszalag, kinek-kinek a derékbősége megadja a választ a kérdésre, hogy mennyi.
Persze kréta, olló, varrógép, ezt már mondanom is felesleges.
Most jön a "hogyan".
A félbehajtott anyagot levágjuk úgy 92 cm hosszúra, ez lesz a szoknya rész. A derékbőségünket, nálam ez 80 cm körül van, tehát ezt kell felmérni az anyagra, ez lesz a szoknya bősége. (Ezek szerint nekem nem lenne elég a 150 cm széles pamut. Hmm...) Az épszél oldalán lemérünk a vágott széltől 38 cm-t, ívesen összekötjük a hajtott szél tetejével és aljával, így megkapjuk ezt:
Kiszabjuk a szoknyát. Figyelem, ne legyen az alja és a dereka csúcsos, ahol a hajtott szélhez befutnak az íves vonalak, legyen már majdnem egyenes!
Most beráncoljuk a szoknya derékrészét. Legyen meg a derékbőségünk másfélszerese ráncolás után, hogy egymásra tudjanak hajlani a "szirmok". Sőt, kicsit hagyhatjuk bővebbre, a gumipánt majd elvégzi a szükséges szűkítést!
A gumipántot 3 cm-rel rövidebbre vágjuk, mint a derékbőségünk, majd a két végét összevarrjuk. Erre a körre feltűzzük a szoknya derekát:
Ezután már csak cikcakkal felvarrjuk a gumira a szoknyát. Ez kész is. Megjelöljük egy gombostűvel a szoknya eleje-közepét: illesszük egymáshoz az egymásra hajló szirmok csücskeit a deréknál, így hajtsuk félbe, és szúrjunk egy gombostűt az eleje közepébe.
Most jön a blúz rész.
Tehát: a szoknyából kimaradt anyagot félbehajtva kiterítjük és keresztbe fordítjuk. (Így majd a vállakhoz kerül a hajtott szél.)
A bősége a derékbőség fele+ 20 cm legyen, tehát ez nálam azt jelenti, hogy 60 cm szélesre kell vágnom majd az anyagot. (Ha jól számolok, maradnia kell kb. 30 cm anyagnak. Nemszeretem-mennyiség.)
A nyak kialakításához az anyag hajtott szélén bejelöljük a középpontot, majd jobbra is, balra is kimérünk 10-10 cm-t, a széltől lefelé 2,5 cm-t. Figyelem, ez csak elöl kell lemérni! Kivágjuk a nyakat, ami hátul egyenes:
Összevarrjuk a blúz két szélét, kb. 1 cm-es varrásszéllel.
Beráncoljuk a derekát a derékbőség méretére, gombostűvel megjelöljük a blúz közepét.
Összerakjuk a blúzt és a szoknyát. A bejelölt középpontokat illesszük egymáshoz, majd színt-színnel szemben varrjuk a szoknya derekára a blúz derekát.
A vágott szélekkel nem kell foglalkoznunk, ez egy dzsörzé anyag, ami nem fog lefoszlani (maximum a nyaknál leszalad, ha sokat van feszegetve).
Kiterítve furán hosszúnak tűnik a szoknya. Ez a ruha akkor kel életre, amikor felvesszük:

Nincsenek megjegyzések: