2015. január 15., csütörtök

Pillangó szárnyak

Az előző, aprócska kitérő után térjünk vissza a farsanghoz! (Biztosan múló rosszullét volt januárban nem farsangi jelmezekről írni...)
Régebben már volt szó a pillangó jelmezekről, én is készítettem régen egy pilleszárnyat. (Oké, annak az volt az igazi "szépsége", hogy 20 perc alatt kész lett.)
Ez most valamelyest hasonló, de nagyobb és a karokhoz van rögzítve, így kicsit "élőbb" a jelmez.
A szükséges anyagok:
Fekete filc, kb. 90X90 cm-es darab,
Fehér és narancs színű filc (a színek változhatnak, fantázia és kínálat kérdése),
Olló, gombostű, tű-cérna vagy varrógép,
Ragasztó spray,
1 cm széles fekete gumi,
Papír a szabásmintához.

Az első lépés a mérés. Mérjük le a gyermek háta közepétől az egyik karja végéig a távolságot, ez lesz a szárny szélessége. Ezt felmérjük a papírra és megrajzoljuk a szárnyat:
Félbehajtjuk a filc anyagot, elhelyezzük rajta a szabásmintát, majd kiszabjuk a szárnyakat. Azt hiszem, én ezután gőzölős vasalóval lesimítanám a kiszabott szárnyat, de ízlés dolga:
Most jön a mintázás. Tervezhetünk a szabásmintán, de találomra kivághatunk formákat a fehér és a narancsszínű filcből, amivel sakkozhatunk, hogy is nézzen ki. Mindig, minden alakzatból kettőt vágjunk ki, hogy a végén azért szimmetrikus legyen a pilleszárnyunk!
Végül a fekete filcből kivágjuk a pillangó "testét".
Textilragasztó spray-vel felragasztjuk a foltokat, erősen koncentrálva a szimmetriára. Hagyjunk időt a teljes száradásra.
Most jön a gumiszalagok felvarrása.
2 db 40 cm-es, fekete gumiszalagra lesz szükség. Ezeket a test felső részéhez igazítva feltűzzük. (Itt fehér gumiszalaggal mutatja az eredeti poszt a jobb láthatóság kedvéért.):
Végül egy darabka fekete filccel elrejtjük a titkokat és letűzzük géppel:
Végül a szárnycsúcsokhoz is felvarrunk egy-egy 10 cm hosszú gumit:
Felvarrjuk a gumihurkot. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha ezen a részen kihagyjuk a ragasztásból a szárny színén lévő mintát, ezt a varratot egy utólag felragasztott pöttyel el is lehet takarni.
Ha nem vasaltuk ki a fekete filcet (khmm), akkor most kb. így kell kinéznie a kész szárnyaknak:
Adjunk egy esélyt a gőzölős vasalónak, szerintem jobban fog kinézni a végeredmény! Persze így is nagyon, de nagyon tetszik:

Nincsenek megjegyzések: