2013. december 29., vasárnap

Közeleg a Szilveszter...

...és vele az érzés: nincs egy rongyom.
Nem gondoltam új ruha készítésére, mert van egy megbízásom: a barátnőm kötényt szeretne, amit Szilveszter napjára már szeretnék átadni. Ezért nem megyek bele nagy szabás-varrásba, de egy átalakítás még belefér.
Itt az ötlet:
A dolog elég egyszerű, bár némi alapanyag azért szükséges hozzá a régi blúzon kívül is. Kelleni fog szatén ferdepánt, mégpedig színben passzoló, fekete szaténszalag a nyakába. Egy feláldozható fekete pamutpóló, elasztikus pamut passzé, vagy  akár egy vastagabb gumi a csípő részhez.
De vegyük lépésről lépésre:
Az első lépés a szabás. Kiterítjük a blúzt és levágjuk az ujjakat, a nyakat, ha kell, kiszabunk egy téglalapot. A méretre azért ügyeljünk, nehogy kiszabjuk belőle magunkat...
Összevarrjuk az oldalakat, majd a karöltő vonalát megigazítjuk.
Harmadik lépésben a karöltőt elszegjük a ferdepánttal. (?)
Már csak az alját kell megfelelő hosszúságúra vágni.
Most a nyaka következik: egy, a blúzhoz hasonló minőségű anyagból, akár bélésselyemből kiszabunk egy szegőpántot, színt-színnel szemben felvarrjuk, visszafordítjuk, letűzzük. (Ahogy a képet vizsgálgatom, a készítője ezt a lépést a karöltő szegése előtt beiktatta, mivel a ferdepánt végig fut a szegőpánton. Ravasz...:) Tény, hogy így igényesebb a munka.)
Hatodik lépés: levasaljuk a pántot, belefűzzük a fekete szaténszalagot.
Kötünk egy szép masnit, majd méretre vágjuk a szalagot, a széleit óvatosan elégetve, hogy ne kezdjen el foszlani használat vagy mosás közben.
Befejezésként az alját is eldolgozzuk: egy elasztikus anyagot, vagy egy nem használt fekete pólót veszünk elő ehhez a művelethez. Lemérjük, milyen széles passzét szeretnénk a blúz aljára, ennyivel rövidebbre vágjuk a blúzt. Ennek a szélességnek dupláját+ 2 cm varrásszélt ráhagyva szabjuk ki az anyagot, a csípőbőség határozza meg, milyen hosszú legyen a kiszabott csík. Félbehajtva összevarrjuk, levasaljuk, majd felvarrjuk a blúz aljára.
Ennyi.
Leírni hosszabb volt...:)

Nincsenek megjegyzések: