2012. szeptember 30., vasárnap

Ismét egy szenzációs ötlet

Nadrágot csak úgy varrok, hogy ha van egy kedvenc, kész nadrágom, ami pontosan passzol, pont OLYAN a szabása, imádom, stb... Leveszem a szabásmintáját, ami néha nem túl egyszerű. Erre találtam egy hihetetlenül banális megoldást. Mindig érnek meglepetések, néha kellemes is. Érdemes megjegyezni, annyira homlokracsapósan egyszerű, hogy ezt muszáj!!!
Itt a kiszemelt egy zakó:

Néhány egyforma magasságú kartondobozra lesz szükség és egy jó nagy papírra, amire a szabásminta elfér. "Megágyazunk" így:

Kell egy támpont, ez lesz a zakó eleje közepének és az aljának a találkozása. Ezt a sarkot előre bejelöljük a leendő szabásmintán:

Ehhez passzítjuk a zakót. Lefektetjük, kisimítjuk.

Kezdődhet a gombostűzés: Minden varrást, minden részletet sűrűn gombostűzzünk a kartonba alaposan beleszúrva a tűket, hogy felismerhető vonalakat kapjunk.


Ha ezzel elkészültünk, csak ki kell kapkodni a tűket. 

A meglévő lyukak alapján körberajzoljuk a leendő szabásmintát:

 Fontos: Mindig részletről részletre kell haladni. Ennél a zakónál külön kell levenni az eleje középrészét és az eleje oldal részét, hogy szépen simuló zakót kapjunk eredményképpen. Úgy kell a részeket felapplikálni a papírra, hogy a szálirányra figyelve mindig alaposan kisimítva tűzgélünk.
A szűkítők mélységét sem szabad figyelmen kívül hagyni, ezeket centivel szépen be kell rajzolni.
Végül kivágjuk az elkészült szabásmintát:

Ezzel a módszerrel levehetjük bármiről a szabásmintát, régi farmerről, vintage rucikról, téli kabátról, akármiről! Zseniális...

Nincsenek megjegyzések: