2016. január 13., szerda

Csíkos pólóból "ünneplős" blúz

Már csak egy jó gönc kellene... nincsegyrongyom.
A gyerekneksincs.
Ismerős?
Ha akad egy csíkos póló, utolsó pillanatban még felturbózhatjuk egy kicsit, így kényelmes, de alkalomhoz illő(bb) lesz.
Adott tehát egy (eleve klassz) csíkos póló. Kicsit fel kellene dobni. Erre kitűnő eszköz egy laza fodor. (Ugyanez a metódus remekül alkalmazható, amikor a gyermek hirtelen megnyúlik és az eddig csini pólóból hirtelen köldökvillantós rettenet lesz.)
Egy vékony, pamutos anyagból vágunk egy kb. 100x25 cm-es csíkot. Vagy egy 100x 12 cm-es csíkot, ahogy a képen szerepel, az alját interlockkal eltisztázva. Én inkább maradnék a félbehajtott anyagnál, annak a széle nem fog szétmosódni.
A keskeny széleket Színt-színnel szemben összevarrjuk, szétvasaljuk a varrásszélt, majd hosszában kettéhajtva levasaljuk az anyagot. A kék dupla csíkkal jelölt részen behúzzuk az anyagot:
A póló aljához illesztjük a kész fodrot:
Színt színnel szemben felvarrjuk a póló aljára, majd gombostűkkel rögzítjük:
Ezután már csak duplán letűzzük géppel:
Levasaljuk, ez nagyon fontos. De nem szabad préselni, mert a póló anyaga kifényesedhet. Elkészült, és igazán csinos:
A felnőtt változat:
Ez már annyival bonyolultabb, hogy egy panelt is kell még a pólóba illeszteni, majd egy masnit a nyakára. 
Első mozzanat a rombolás:
A panel anyagválasztása döntő fontosságú. Nagyon hasonlónak kell lennie a pólóhoz, mivel a ha vékonyabb vagy vastagabb, könnye elnyúlhat az egyik vagy másik anyag. Tehát: beillesztjük a panelt a pólóból kivágott darab helyére. a fehér rész mindenfelé legyen nagyobb, és a tűzésnél figyeljünk, hogy ne nyújtva illesszük! 
A leírás szerint a felső széle 12 cm, az alja 20 cm széles, de a pólóból kivágott rész alapján is kiszabhatjuk a fehér panelt. Fontos: a pólón is hagyjunk varrásszélt, és a fehér anyagra is számoljuk rá!
Jöjjön a masni:
2 db100x10 cm-es anyag. No és persze én a végén nem tűzném le.
A nyaknál visszahajtjuk, letűzzük a túllógó részt, majd felvarrjuk a szalagokat és masnit kötünk:
Ismét itt a dilemma: duplán hajtott fodor, vagy kockáztatjuk, hogy szétmosódik, ha csak "lockolt" széllel dolgozunk? Mivel ez kötött anyag, talán itt nem fog rongyosra foszlani a tisztázott szél az első mosásnál. 
30 cm-el szélesebbre szabjuk a fodrot, mint a blúz alja. Az alsó szélét eltisztázzuk, a felsőt a szélétől 1 cm-re duplán letűzzük és beráncoljuk:
A fenti módon felvarrjuk, rögzítjük gombostűvel, majd letűzzük:
Hogy jobb e, mint az eredeti, nem tudom. De határozottan alkalmibb.

Nincsenek megjegyzések: