2015. szeptember 2., szerda

DIY függő fotel

Eljött az ideje, hogy régi függőfotelem tönkrement. Az anyag elöregedett, a zsinórok elkoptak, ahogy volt, leszakadt alattam. Fájdalmas élmény volt. Béke poraira... pedig vidám darab volt.
Újra eltökéltem magam, készítek egy másik függőfotelt, ami jobb lesz, mint az előző. Minden esetre a tévedéseket már kizárhatom, próbálkozás helyett biztosra megyek.
Azért szétnéztem, mielőtt nekiugranék a dolognak, jelenleg nem annyira égető a függőhinta hiánya a kert végében...
Éééés megtaláltam. Itt az én új, eljövendő próbálkozásom!
A régi függőhintának voltak gondjai a zsinórozással. Ahányan ültünk benne, annyiszor fészkelődtük "félre" a zsinórokat. Ennél a változatnál kevesebb a zsinór, kisebb az esély az elmozdulásra. Ráadásul a tartó léc is fúrva van, nem tud a hinta leesni, se a fejünk felett a kötélzet összecsúszni, gúzsba kötve a karjainkat...
A szükséges anyagok listája is jóval rövidebb, mint az előzőnél. Tehát:
180 cm vastag, erős vászon. Nekem az ikeás cucc nagyon bevált, erős, tartós, csak a színe fakult, kopott meg kissé. (Hozzá kell tennem, 3 nyarat töltött a szabadban, ráadásul jó pár mosással is rontottam az esélyeit.) Bátran ajánlom!
FREDRIKA-IKEA
Kellenek még ugye karabinerek, erős zsinór, ezek hegymászó boltból beszerezhetők.
Aki szeretné az anyagot maga festeni, szerezzen be fekete textilfestéket és ecsetet is. Ez esetben egy jó vastag lenvászon, napernyővászon vagy nyugágyvászon lesz a megfelelő választás.
Lássuk a szabást!
Az anyagot félbehajtva lefektetjük a földre. A felső szélénél a nyers széltől indulva bemérünk 18 cm-t, megjelöljük. Összekötjük ezt a pontot az alsó csücsökkel, majd levágjuk a szélső háromszöget.
Az alsó és a felső széleket 1 cm szélesen, duplán behajtva letűzzük.
Most jönnek a ferde élek, ahol a kötél is lesz. Először vasalunk. 1 cm szélesen behajtjuk az anyag nyers szélét, lepréseljük. Ezután a csücsköt behajtjuk, levasaljuk. Most a levasalt szélt ismét behajtjuk, most 3-4 cm szélesen. Duplán, vagy triplán letűzzük, hogy nagyon tartós legyen a varrat. Mindenképpen műszálas cérnát használjunk!
A tartó lécet megfúrjuk a szélétől 5 és 10 cm-re mindkét oldalon.
Most jön a festés, ez ugye opcionális.
Majd befűzzük a zsinórt.
Először a szélső lyukba fűzzük be a zsinór végét, a végétől 3 cm-re kötünk rá egy erős csomót. Ezután átfűzzük a "fotel" egyik ferde szélén, majd beállítjuk a hosszát. Egy újabb csomó kerüljön a zsinórra, ez fogja tartani a lécet. 
A zsinór másik végével ugyan így járunk el, majd a léc feletti részre is kötünk egy csomót, pontosan középre. Az így kialakult hurkot tudjuk majd a karabinerrel felakasztani.
Már csak egy kerek, pufi párna hiányzik az aljába, no meg egy jó könyv...

5 megjegyzés:

Dorka írta...

Megkérdezhetem, hogy a rúd milyen hosszú?

nijntje írta...

Minimum 1 méteres legyen, inkább még hosszabb. Ez a hossz fogja meggátolni, hogy a vállaidat "összenyomja" a fotel. Tehát minél szélesebb, annál kényelmesebb.

Chily írta...

A vászon mérete érdekelne, 180x mekkora?

nijntje írta...

Általában 150 cm szélesek a vásznak "gyárilag", ebből kell 180 cm hosszú darab.

Unknown írta...

Szia.szeretném megkérdezni neked milyen ek a beállított méreteid?mármint ahogy áthúzzuk a fotel egyik oldalán a kötelet, a kötél hossza érdekelne a rúdig.köszi