2014. november 15., szombat

Gyors, kerek talpú tornazsák

Van az úgy, hogy a tanévkezdésnél megcsúsznak a dolgok, minden, amit készíteni akartunk a gyermeknek, hirtelen pótoljuk valami kész darabbal, mondván, majd tanév közben, apránként elkészül minden és sokkal szebb is lesz! (Én rendszeresen így járok.)
Itt ez a tornazsák, aki eddig nem készült el vele, tegye a szívére a kezét, hát nem jobban járt? Igaz, az eredeti posztban még kozmetikai táska az ő neve, de ez szerintem határozottan tornazsák. :)
Lássuk a szükséges hozzávalókat. Az anyagválasztás határozottan nem mindegy, valami masszív, tartós darabot válasszunk, a gyerekek ritkán bánnak kesztyűs kézzel a cuccaikkal, amikor a szülő nincs ott. Tehát:
A szabásminta igen egyszerű.
- Az anyagból vágjunk ki egy 18-25 cm átmérőjű kört, kinek mekkora tetszik. Használhatunk körzőt ehhez a művelethez.
- Határozzuk meg a zsák magasságát. Ehhez adjunk hozzá 1 cm varrásszélt az alján, és még 5 cm-t a tetején, tehát a magasság+6 cm lesz a következő rész szélessége. A hosszához vegyük elő a matek-zseninket, a kör kerületét kell kiszámolnunk. (2rxpí) Tehát: 18 cm átmérőnél a 18-cal szorozzuk meg a 3,14-et, ez durván 57 cm. Varrásszéllel 59-60 cm. Ez lesz a hossz.
Ezt a téglalapot összevarrjuk, mint ennél a zsáknál, a felső szélén egy kis részt "nyitva" hagyunk.
Nem kell zavarba jönni, ha egy kicsit bővebb, vagy szűkebb a zsák oldala a kör szélénél , kicsit beljebb lehet varrni, hogy passzoljon, vagy a kör szélénél kicsit beljebb tűzzük fel a talpra. Ritkán stimmelnek ezek a dolgok, a matematika ebben az esetben nem számol az anyag rugalmasságával, a mérőszalag elnyúlásával és még ezer tényezővel...
Ha feltűztük a kerek lapra a zsák oldalát, nagyon keskenyen össze is varrhatjuk a két részt, könnyebb lesz vele dolgozni. A felesleget levágjuk.
Feltűzzük a ferdepántot a körívre:
Felvarrjuk a kerek oldal felől, majd visszahajtva letűzzük.
Ha ez valakinek nehézséget okoz, a pontos hogyanja megtalálható ITT.
A ferdepántot félbe hajtva letűzzük, ebből lesz a zsák madzagja.
A tornazsák felső szélét duplán visszahajtjuk, az anyag színe felől letűzzük. Most jön a vasalás, mert gyakorlatilag kész a tornazsák.
Már csak be kell fűzni a madzagot...
...a két végére pedig csomót kötni:
Mehet bele a tesicucc, a madzagot összehúzzuk és rohanhat vele a gyerek a suliba.
Szabással együtt max. 1 óra, valljuk be, simán belefért volna augusztusban is, de akkor annyi új cucca volt a gyereknek, most is fog örülni az újnak!

Nincsenek megjegyzések: