2013. július 27., szombat

Füzetborító egyszerűen

Volt már erről szó, készült egy pár aranyos darab nálam is, de most újabb, egyszerűbb darabot találtam, ezt is ki fogom próbálni. Tetszenek a részletei.
A leírás szerint a füzet magasságához egy inch-et, azaz 2,5 cm-t kell hozzáadni, a szélességét pedig meg kell toldani 5 inch-el, vagyis 12,7 cm-el.
Ezek alapján szabjuk ki a borító anyagait. Kell egy kívülre, kell egy belülre, és persze fog kelleni egy közbélés, ami akár ragasztós, akár flízvatta is lehet. Ízlés szerint.
Először felvasaljuk/ragasztjuk a belső anyagra a közbélést, majd színt színnel szembe fordítva összevarrjuk a rétegeket. Lyukat a kifordításhoz azért hagyjunk...
A csücsköket lecsapkodva kifordítjuk a borítót, a széleket levasaljuk.
A következő lépéshez legjobb lesz elővenni a füzetet és azzal dolgozni.
Először félbehajtjuk a borítót, alul felül megjelöljük a felező vonalat, majd szétnyitva ehhez passzítjuk a füzet gerincét. Behajtjuk az oldalakon túllógó részeket, ami hozzávetőlegesen 6 cm lesz:
A borító szélétől egy-két milliméterre letűzzük a szélét, ezzel egy lépésben rögzítjük a visszahajtott részt és tartást adunk a borítónak.
Belevarrjuk a gumit. Ha van ilyen kis karikánk a megfelelő célszerszámmal, akkor a borító belsejénél varrjuk oda a gumipánt végeit. (Nagyon tetszik ez a megoldás...)
Végül felkerülhet egy mutatós, nagyobbacska gomb a borító elejére:
Ajándékba sem utolsó, nem???

1 megjegyzés:

Zsigvica írta...

Tetszik, különösen a záródási mód nagyon ötletes.