2013. június 11., kedd

Citronella- szúnyogriasztó gyertya házilag

Csak még egy percre visszakanyarodnék a rengeteg konzerves dobozomhoz...
Lassan elvonul az árvíz, elapadnak majd a felhők (ugye?), és akkor... jönnek majd a szúnyogok.
Szükség lesz a szúnyogriasztó-irtó csodákra. Házilag is készülhet citronella-gyertya:
Kell hozzá sok dolog, de majd menet közben minden kiderül.
A konzervdoboz aljába ragasztópisztollyal rögzítjük a talpas gyertyaszárat:
Régi gyertyákat, vagy táblásított viaszt felolvasztunk egy edényben. Ehhez a gyertyához bármilyen viaszt használhatunk. Amikor felolvadt minden darabka, akkor adhatjuk hozzá az olajat.
A citronella olajat a következőképpen adagoljuk: kb. fél kg viaszhoz 3cl olajat adunk. Illatosíthatjuk még más olajakkal, pl. mandarin, menta, stb... Ezekből ehhez a mennyiséghez 1,5cl-t adunk. Alaposan elkeverjük, majd a dobozokba töltjük a meleg viaszt.
Ügyeljünk rá, hogy a gyertyaszárak ne mozduljanak el. Amikor a viasz már a dobozban van, egy ruhacsipesszel, vagy más alkalmatossággal megtámaszthatjuk a szárakat, hogy a viasz szilárdulásáig a helyén tartsuk őket.
Ha a viasz benyomódna a hűlés során, újra melegítsünk egy kis viaszt és töltsük fel a lyukat.
Két napig pihentessük a gyertyát, mielőtt meggyújtanánk.
Ha viszont meggyújtottuk, addig ne fújjuk el, amíg a viasz teljes szélességben meg nem olvadt a doboz tetején. A forrás szerint a gyertyának emlékezete van... bár én inkább arra gondolok, hogy így a viasz nem apad a gyertyaszár körül, a következő gyújtásnál nem oltja el az olvadó viasz a leégett csonkot...
Tartsuk a gyertyákat a kert közelében, ha jönnek a szúnyogok és támadólag lépnek fel, gyorsan alkalmazhassuk az s.k. gyertyánkat:))

Nincsenek megjegyzések: